NEMCI OD 1. AVGUSTA BEZ RUSKOG UGLJA: Krajem godine Berlin prestaje da kupuje i rusku naftu

D. D. S.

13. 07. 2022. u 12:32

NEMAČKA će od 1. avgusta potpuno prestati da kupuje ugalj od Rusije, a od 31. decembra i rusku naftu, izjavio je na Međunarodnom energetskom forumu pomoćnik nemačkog kancelara Olafa Šolca Jerg Kukijes. On je istovremeno priznao da SAD i Katar mogu snabdeti Evropu sa oko 30 milijardi kubnih metara gasa u vidu LNG, što još nije dovoljno da zameni ruski gas.

НЕМЦИ ОД 1. АВГУСТА БЕЗ РУСКОГ УГЉА: Крајем године Берлин престаје да купује и руску нафту

Foto D. Dozet

Svako ko je upoznat sa istorijom naftovoda Družba, koji je već bio instrument sovjetske imperije u istočnoj Evropi, zna da oslobađanje od ove zavisnosti nije trivijalna stvar, ali je upravo to ono što ćemo postići za nekoliko meseci - rekao je on na Sidnejskom energetskom forumu.

Za Nemačku će, kaže, ključni i veoma težak zadatak biti pronalaženje rešenja za prestanak kupovine gasa iz Rusije. Kukijes je napomenuo da zbog toga Nemačka ubrzano razvija terminale za prijem tečnog prirodnog gasa (LNG). Sidnej je domaćin Međunarodnog energetskog foruma od 12. do 13. jula, u organizaciji australijske vlade i Međunarodne agencije za energetiku. Učestvuju ministri energetike Australije, SAD, Japana, Indonezije, Samoe i Indije, kao i čelnici velikih kompanija koje podržavaju i razvijaju zelene tehnologije i predstavnici poslovne zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju