TUŠIRANJE, NE KUPANJE: Vlada Austrije izdala preporuke građanima da štede energiju

Tanjug

13. 07. 2022. u 10:26

MINISTARSTVO energetike Austrije, zbog umanjenih isporuka ruskog gasa, izdalo je preporuku građanima da štede energiju, a među predloženim merama je preporuka da se ne kupaju, već tuširaju.

ТУШИРАЊЕ, НЕ КУПАЊЕ: Влада Аустрије издала препоруке грађанима да штеде енергију

Foto: Piksabej

- Ruska agresija na Ukrajinu nas stavlja pred nove izazove. Osećamo bolnije nego ikada dugogodišnju ovisnost od ruskog gasa, i to ne samo po novčanike. Da bi se to promenilo moramo na jednoj strani proširiti izvore obnovljive energije, a istovremeno i svako mora dati svoj doprinos u štednji energije. Već male promene u svakodnevici mogu doneti velike razlike i pomoći štednji - poručilo je to ministarstvo.

U objavi na društvenim mrežama preporučuje se građanima da se tuširaju umesto da se kupaju.

- Za punu kadu potrebno je 80 do 150 litara tople vode, a kod tuširanja potroši se samo 20 do 50 litara. Tuširanje time štedi mnogo energije - navodi Ministarstvo.

Dalje se preporučuje da se elektronski uređaji ne drže uključeni na struji u stendbaju.

- Elektronski uređaji u stendbaju troše struju, iako se ne koriste. Zbog toga nakon upotrebe izvucite kabal iz utičnice, kako bi se sprečila nepotrebna potrošnja struje - ukazuje se u preporuci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

AMERIČKI NOVINARI NISU MOGLI DA VERUJU: Nikola Jokić pred NBA finale održao konferenciju za štampu kakvu mediji nisu očekivali