HITNA VAKCINACIJA ČETVRTOM DOZOM: Korona virus ponovo hara Italijom

Milica Ostojić (Rim)

12. 07. 2022. u 13:20

U ITALIJI je juče od virusa korona preminulo 127 osoba, a Ministarstvo zdravlja ove zemlje dalo je zeleno svetlo da se krene sa hitnom vakcinacijom četvrtom dozom.

ХИТНА ВАКЦИНАЦИЈА ЧЕТВРТОМ ДОЗОМ: Корона вирус поново хара Италијом

Foto: Epa

Ova mera preporučuje se za starije od 60 godina, ali i Italijanima drugih uzrasta, ukoliko imaju rizično oboljenje koje bi kovid mogao da pogorša.

Italijanska agencija za lekove (AIFA) usaglasila se sa Evropskom agencijom (EMA) da se od četvrtka, 14. jula, zvanično počne sa vakcinisanjem postojećim vakcinama Fajzer i Moderna. Italijani će moći da se vakcinišu u apotekama, već postojećim mestima za vakcinisanje koja se ponovo otvaraju, kao i kod lekara opšte prakse.

Četvrtu dozu bi trebalo da prime svi koji su treću dobili pre više od 120 dana, ili su kovid preležali pre isto toliko vremena.

Leto bez restrikcija, kako bi se spasila turističa sezona, donelo je haos na Apeninskom poluostrvu. Zabeleženo je 1,3 miliona pozitivnih, a smatra se da ima najmanje još tri puta toliko zaraženih koji su asimptomatični ili bolest nisu prijavili kako bi izbegli izolaciju.

Varijanta omikron 5 veoma je lako prenosiva i ne preporučuje se čekanje na dopunjenu vakcinu krajem septembra ili početkom oktobra, već se savetuje primanje postojeće kako bi se usporilo širenje virusa.

Jedina mera zaštite koja je na snazi trenutno jeste nošenje maske na licu i to Ffp2 u sredstvima javnog prevoza na svim nivoima, koja je na snazi do 30. septembra.

Region Lacio strahuje da će tek rasti broj zaraženih jer su u prethodnih nekoliko dana u Rimu održana dva ogromna koncerta gde je bilo prisutno po 70.000 ili 80.000 osoba, prevashodno mladih apsolutno bez ikakve zaštite. Maske niko nije nosio, a oni potom virus donose u kuću roditeljima, starijim osobama, kao i osetljivima i bolesnima.

BONUS VIDEO - KAKO DELUJE TOS-1A: Snimak lansiranja projektila sa višecevnog bacača

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!