KIJEVSKA AVENIJA MOSKVA POSTAJE ULICA STEPANA BANDERE: Ne prestaje proterivanje svega ruskog u Ukrajini

M.Đorđević

06. 07. 2022. u 08:59

POMAMA u Ukrajini oko preimenovanja ulica i znamenitosti ne pokazuje znake jenjavanja, a jedna od glavnih ulica u Kijevu će uskoro izgubiti ime Moskovski prospekt ili Moskovska avenija, prenosi Slobodna Evropa.

КИЈЕВСКА АВЕНИЈА МОСКВА ПОСТАЈЕ УЛИЦА СТЕПАНА БАНДЕРЕ: Не престаје протеривање свега руског у Украјини

Foto Tanjug/AP

Umesto toga, ulica će biti nazvana po Stepanu Banderi, idolu ukrajinskih desničara i nacionalista, uprkos tome što je njegovo ime povezano sa masakrima Poljaka i Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Preimenovanje je podržalo 87 od 97 članova Gradskog veća Kijeva. U komentaru objavljenom na Fejsbuku ubrzo nakon glasanja Jurija Sirotjuka, šefa frakcije Sloboda (Svoboda) u savetu, sugeriše se da je preostalih 10 članova bilo uzdržano, i nije glasalo protiv predloga.

Iako ga mnogi Ukrajinci pozdravljaju kao heroja, vlasti u Rusiji su Banderu označile kao saradnika nacista.

Preimenovanje je deo masovne kampanje „dekomunizacije“ koja ima za cilj da se Ukrajina oslobodi simbola iz sovjetskog doba.

Prema zakonu usvojenom u maju 2015, Ukrajina formalno kategorizuje komunističku vladu koja je vladala između 1917. i 1991. godine kao zločinački režim.

Uz Moskovsku aveniju, Kijevsko gradsko veće je takođe glasalo za preimenovanje tri druge kijevske ulice koje nose imena slavnih Rusa - ulice nazvane po Mihailu Kutuzovu, poznatom feldmaršalu Ruske imperije; i ulice koja nosi ime po ruskom vojskovođi iz 18. veka Aleksandru Suvorovu.

Savet se složio da se ulice nazovu po Oleksi Almazovi, generalu Ukrajinske narodne armije; ukrajinskom piscu, novinaru i pesniku Jevhenu Hucalu i Mihajlu Omeljanoviču-Pavlenku, vrhovnom komandantu Ukrajinske Galicijske armije.

Odluku mora da odobri gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji će joj verovatno dati zeleno svetlo.

Sam Kličko je predložio da se ulica u kojoj se nalazi ruska ambasada u Ukrajini preimenuje nakon ubijenog ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova, žestokog kritičara predsednika Vladimira Putina.

BONUS VIDEO: RUŠEVINE NA SVE STRANE: Posledice granatiranja Belgoroda, Severodonjetska i Melitopolja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)