NOVI BILANS TRAGEDIJE U ITALIJI: Stradalo sedam alpinista prilikom urušavanja glečera, 13 osoba se vodi kao nestalo

Milica Ostojić

04. 07. 2022. u 21:21

SEDAM osoba je stradalo a 13 se vodi kao nestalo u jučerašnjem urušavanju alpskog glečera sa vrha Marmelade u istočnim Dolomitima u Italiji.

НОВИ БИЛАНС ТРАГЕДИЈЕ У ИТАЛИЈИ: Страдало седам алпиниста приликом урушавања глечера, 13 особа се води као нестало

FOTO: EPA

Procenjuje se da se sručilo oko 300.000 kubnih metara materijala koji se urušio dostižući brzinu od 300 kilomertara na sat, a blok koji se sručio veličine je oko 200 metara, širine 60 i debljine čak 30 metara, kao dva fudbalska terena.

Sa visine od oko 3200 metara sručio se na visinu od 2.500 metara gde je napravio masakr među turistima-alpinistima.

Od sedmoro izvučenih tela identifikovano je samo troje sa velikim teškoćama zbog stanja u kojem se nalaze, za četiri se još identifikacija, a ukupno 13 se vode kao nestali po prijavi rodbine.

Među njima su Italijani i stranci, dvoje iz Republike Češke čiji je auto i dalje parkiran na daljini od nekoliko kolometara, potom jedan sa nemačkim tablicama, jedan sa mađarskim, koji su, najverovatnije, ostali ispod urušenog ledenog brega.

Na terenu su osim brojnih ekipa za izvlačenje, helikopteri, specijalne jedinice, članovi porodica, psihlozi stigli u pomoć iz Trenta.

Podsetimo, visoke temperature u Italiji i istorijski rekord onih na planinskim vencima kao što su Alpi doprinele su urušavanju glečera, koji su, inače, ostali ove zime bez uobičajene količine snega.  

Stručnjaci, speleolozi, klimatolozi upozoravaju da će se tragedije sve više ponavljati  jer od 10. maja do danas srednja temperatura između dana i noći silazi samo koju sekundu ispod nule, a voda koja se slivala sa glečera ulazila je u pukotine i nosila u dubinu visoke temperature.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave