„MORAĆETE DA ŽIVITE SA TIM“: Nakon odluke UNESKO, Zaharova podsetila čiji je boršč

Novosti onlajn

02. 07. 2022. u 08:30

MEĐUODBOR odbor za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa uvrstio je kulturu pripreme ukrajinskog boršča na listu nematerijalne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu UNESKO nakon sastanka odbora u petak.

„МОРАЋЕТЕ ДА ЖИВИТЕ СА ТИМ“: Након одлуке УНЕСКО, Захарова подсетила чији је боршч

Foto: Tanjug/Alexander Demyanchuk/TASS Host Photo Agency Pool via AP

Prethodno je procenjivačko telo UNESKO preporučilo odboru da donese takvu odluku zbog sukoba u zemlji. To telo je naglasilo da je kultura pripreme boršča uobičajena među drugim zemljama u regionu i da uvrštavanje bilo kog elementa na neku od lista konvencije ne podrazumeva isključivost ili vlasništvo.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je ovaj potez UNESKO.

- Uzgred, podsećanje ekstremistima koji mrze sve što je rusko. Iz prvog pominjanja boršča (u putopisima gdanjskog trgovca M. Grunevega, 1584 – 1585. g.) proizlazi da je to jelo ruskih stanovnika Kijeva. Moraćete da živite sa tim - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Lista nematerijalne baštine koja zahteva hitnu zaštitu je mera međunarodne zaštite koja je sadržana u konvenciji koju je UNESKO usvojio 2003. godine. Ova lista omogućava donošenje odluka po hitnom postupku.

Specijalna vojna operacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

"URAGAN" PONOVO U AKCIJI: Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

KAKO JE UNIŠTEN NEMAČKI PONOS: Srbin prvi oborio avion u istoriji svetske ratne avijacije