ZAPAD PODRŽAVA SUMANUTI PREDLOG KIJEVA: Gube na frontu, ali su pobedili u ratu za boršč

Tanjug

01. 07. 2022. u 20:59

UKRAJINA je danas odnela pobedu u vekovnom kulinarskom sporu sa Rusijom nakon što je Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) stavila tradicionalnu supu od cvekle na svoju listu zaštićenog ukrajinskog kulturnog nasleđa.

ЗАПАД ПОДРЖАВА СУМАНУТИ ПРЕДЛОГ КИЈЕВА: Губе на фронту, али су победили у рату за боршч

Foto: Profimedia/Ilustracija

UNESKO sa sedištem u Parizu objavio je u saopštenju da je stavio boršč, bogatu supu prepunu povrća, na listu kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita zbog rizika koji napad Moskve predstavlja za status supe kao elementa ukrajinske kulturne baštine, preneo je Rojters.

- Pobeda u ratu za boršč je naša! - napisao je na Tviteru ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko.

Moskva je osudila novi zaštićeni ukrajinski status jela, koje je popularno i u Rusiji, kao primer savremenog kijevskog nacionalizma.

Portparol UNESKA u Parizu rekao je da novi status znači da Ukrajina sada može da aplicira za posebna sredstva za finansiranje projekata koji promovišu i štite ovo jelo.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: MANEVRI BALTIČKE FLOTE - Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!