NE PRISTAJEMO NA NEOLIBERALNI AMERIČKI SVETSKI POREDAK: Lavrov jasno poručio - Rusija proglašena za neprijatelja davno pre samita

Tanjug

28. 06. 2022. u 16:16

RUSIJA je proglašena neprijateljem NATO mnogo pre predstojećeg samita Alijanse, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

НЕ ПРИСТАЈЕМО НА НЕОЛИБЕРАЛНИ АМЕРИЧКИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК: Лавров јасно поручио - Русија проглашена за непријатеља давно пре самита

Foto AP

- Što se tiče planova koji se pripremaju za samit NATO, da nas proglasi pretnjom, da Kinu proglasi sistemskim izazovom, Rusija je proglašena neprijateljem mnogo pre nego što je sazvan samit NATO - poručio je šef ruske diplomatije tokom posete Turkmenistanu, prenosi agencija TASS.

Kako je rekao Lavrov, sudeći po izjavama zapadnih političara, Rusija je proglašena za neprijatelja jednostavno zato što ne želi da se usaglasi sa neoliberalnim svetskim poretkom Sjedinjenih Američkih Država, koje su potčinile čitav Zapad.

- To proglašavanje Rusije pretnjom nije iznenađenje za nas i neće doneti ništa novo u praktičnu politiku Sjedinjenih Država i njihovih satelita - kazao je ruski ministar spoljnih poslova.

Ocenio je da nije važno šta misli ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, jer on nije taj koji donosi odluke.

- Znate, neću ni da nagađam čemu se predsednik Zelenski nada. Nije apsolutno važno šta on misli. On ne donosi odluke. Odluke se donose u Vašingtonu, a ne na predsedničkom nivou - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje da li Zelenski računa na direktnu vojnu podršku NATO.

Kako smatra, odluke donose određeni zvaničnici Stejt departmenta i moguće u predsedničkoj administraciji.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: ČETIRI MESECA PAKLA U "AZOTU" - Pogledajte kako je protekla evakuacija civila iz fabrike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

GLOGOVAC SAHRANJEN BEZ KRSTA: Glumčev otac je ostao bez reči - bolna ispovest roditelja