OGLASILI SE BAJDEN I FON DER LAJENOVA: Isporuke gasa iz SAD "ključne" za snabdevanje Evrope

Tanjug

27. 06. 2022. u 13:37

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik SAD Džozef Bajden poručili su danas da Brisel i Vašington rade na okončanju zavisnosti EU od ruskih energenata i ponovili da Rusija nastavlja da koristi ”prirodni gas kao političko i ekonomsko oružje”.

ОГЛАСИЛИ СЕ БАЈДЕН И ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА: Испоруке гаса из САД кључне за снабдевање Европе

foto: Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

- Dok je Rusija prekinula isporuke prirodnog gasa za nekoliko država članica EU, Sjedinjene Države i drugi proizvođači su pojačali svoje isporuke - poručili su oni.

- Od marta, globalni izvoz LNG-a u Evropu porastao je za 75 odsto u poređenju sa 2021. godinom, dok se američki izvoz LNG-a u Evropu skoro utrostruči - navodi se u zajedničkom saopštenju Lajenove i Bajdena.

Dvoje visokih zvaničnika naglašavaju da EU i SAD zajedno rade na pronalaženju načina za dalje smanjenje ruskih prihoda od energije, kako bi dodatno smanjili sposobnost Rusije da finansira "svoj ničim izazvan rat u Ukrajini".

foto: Tanjug/Lukas Barth/Pool photo via AP

Brisel napominje da je osnovao EU energetsku platformu za koordinaciju mera za obezbeđivanje pouzdanih i raznovrsnih snabdevanja energijom za EU, ali i uspostavio prvu regionalnu Energetsku platformu za jugoistočnu Evropu za podršku diverzifikaciji gasa u regionu koji tradicionalno zavisi od ruskih snabdevanja.

Dodaje se su Sjedinjene Države "ključni partner" za održivu diversifikaciju snabdevanja gasom u ovom regionu i drugim državama članicama EU.

 

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA "URAGAN": Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (8)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo