ERDOGAN SUTRA SA LIDERIMA ŠVEDSKE I FINSKE Turska ponovila: Nećemo odstupati od svog stava

Tanjug

27. 06. 2022. u 08:54

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan sastaće se sutra sa liderima Švedske i Finske, uoči NATO samita u Madridu, najavio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

ЕРДОГАН СУТРА СА ЛИДЕРИМА ШВЕДСКЕ И ФИНСКЕ Турска поновила: Нећемо одступати од свог става

Foto AP

Finska i Švedska su podnele zahtev za članstvo u NATO kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu, podseća Rojters, ali njihove kandidature su suočene sa protivljenjem Ankare zbog, kako se navodi, podrške kurdskim militantima i embarga na oružje uvedenog Turskoj.

U intervjuu za istanbulski dnevnik "Haber Turk", Kalin je rekao da će on i zamenik ministra spoljnih poslova Sedat Onal prisustvovati današnjim razgovorima sa švedskim i finskim delegacijama u Briselu.

Portparol turskog predsednika je predočio da prisustvo Erdogana u pregovorima sa Švedskom, Finskom i NATO-om "ne znači da će Turska odstupiti od svog stava", ali je potvrdio da su se Turska i dve nordijske zemlje uglavnom saglasile oko spornih pitanja, kao i da bi svi bili u boljoj poziciji u Madridu ako bi se oko tih pitanja postigla saglasnost tokom sutrašnjih razgovora.

"Nisam primetio konkretne poteze"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan preneo je pre nekoliko dana švedskoj premijerki Magdaleni Anderson da nije primetio nikakve konkretne poteze kojim bi bila ublažena zabrinutost Turske zbog pokušaja Švedske da uđe u članstvo NATO-a.

Erdogan je u telefonskom razgovoru sa Andersonovom zatražio "obavezujuća obećanja" od Švedske te "konrektnu promenu ponašanja" u pristupu te zemlje prema terorizmu, saopšteno je tada iz kancelarije turskog predsednika.

BONUS VIDEO:

MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŠTA KAŽE ZAKON: Sme li se voziti u papučama i štiklama - među vozačima postoji velika zabluda vezana za ovu temu