POSLE RAZLAZA SLEDI VRAĆANJE IMOVINE: Propala rusko-evropska misija na Mars

P. Z. S. / ria.ru

23. 06. 2022. u 20:58

ROSKOSMOS i Evropska svemirska agencija razgovaraju o međusobnom vraćanju opreme koja je trebalo da se koristi u misiji EksoMars-2022, dok je ESA obavestila državnu korporaciju da će konačna odluka biti doneta u julu 2022. godine, saopštila je pres-služba ruske državne korporacije. rekao je u četvrtak.

ПОСЛЕ РАЗЛАЗА СЛЕДИ ВРАЋАЊЕ ИМОВИНЕ: Пропала руско-европска мисија на Марс

Foto: Printscreen/Jutjub

-Trenutno Državna korporacija Roskosmos i ESA nastavljaju da razgovaraju i analiziraju trenutnu situaciju i opcije za dalje akcije, od kojih jedna može biti vraćanje Ruskoj Federaciji ruske opreme koja se nalazi na teritoriji EU, kao i vraćanje ESA. evropske opreme koja se nalazi na teritoriji Ruske Federacije, navodi se u poruci.

-Prema informacijama koje je dala ESA, u julu 2022. godine planiran je redovni sastanak Saveta država članica ESA, nakon čega će evropska strana odlučiti o budućnosti projekta, saopštio je Roskosmos.

Precizira se da će konačnu odluku o daljoj implementaciji projekta istraživanja Marsa, uključujući i sa mogućim međunarodnim učešćem, doneti Državna korporacija Roskosmos nakon što od ESA dobije zvaničnu informaciju o rezultatima sastanka zemalja članica ESA u Jul.

Ranije je šef Evropske svemirske agencije Jozef Ašbaher rekao da je sa Rusijom neophodno razgovarati o vraćanju opreme koja je trebalo da se koristi za zajedničku misiju EgzoMars.

Vladajući savet agencije smatrao je nemogućom dalju saradnju sa Roskosmosom na misiji EkoMars zbog događaja u Ukrajini. Evropska svemirska agencija saopštila je da će se u potpunosti pridržavati mera sankcija protiv Rusije. Međutim, prošle nedelje je pres-služba Roskosmosa saopštila RIA Novostima da državna korporacija i Evropska svemirska agencija nastavljaju da razgovaraju o mogućnosti sprovođenja zajedničke misije.

Generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin rekao je ranije da će Rusija samostalno sprovesti misiju na Mars, iako će se njena priprema povući nekoliko godina i da će morati da se sprovede bez rovera.

Raketa Proton-M namenjena za lansiranje EksoMarsa-2022 upućena je na kosmodrom Bajkonur, koristi se za još jedno lansiranje. ESA razmatra NASA-u kao partnera u misiji na Mars, a lansiranje je moguće ne ranije od 2026. godine.

Početak drugog dela rusko-evropske misije EkoMars odlagan je nekoliko puta - prvo od 2018. do 2020. godine, a zatim je zbog teškoća povezanih sa pandemijom COVID-19 odlagan za 2022. (period lansiranja, kada je pogodan je za let na Mars sa Zemlje, otvara se svake dve godine). Ruska platforma za sletanje „Kazačok” je trebalo da isporuči na Crvenu planetu evropski rover Rosalind Frenklin. Lansiranje je trebalo da bude nastavak misije EkoMars-2016, koju su činili evropski orbitalni modul TGO sa dva ruska naučna instrumenta i evropski lender Skjapareli. U oktobru 2016. TGO je otišao u orbitu oko Marsa i još uvek radi, dok se Skjapareli srušio pri sletanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja