BRITANSKI DŽEP SVE PLIĆI: Stanovnici Ujedinjenog kraljevstva suočeni sa najvišom inflacijom u poslednjih 40 godina

D. SAVIĆ

23. 06. 2022. u 08:20

VELIKA Britanija "okovana" je inflacijom kakvu ne pamte ni sredovečni ostrvljani, a nije je osetila takođe i nijedna od najrazvijenijih zemalja sveta.

БРИТАНСКИ ЏЕП СВЕ ПЛИЋИ: Становници Уједињеног краљевства суочени са највишом инфлацијом у последњих 40 година

Foto EPA

Cene na Ostrvu rastu najbržim tempom u poslednjih 40 godina, što Britanaci osećaju kao veliki udar na sopstveni džep, sve višim troškovima hrane, energije i goriva.

Inflacija u Britaniji porasla je na 9,1 odsto, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS), priznajući da je rast cena hrane, posebno hleba, žitarica i mesa, bio veliki faktor u poslednjem poskupljenju. Objašnjenje ONS da rat u Ukrajini izaziva "džinovski skok" cena hrane nije nikakva uteha za domaćinstva pogođena povećanjem troškova energije od 700 funti godišnje, dok poskupljenje goriva znači izdvajanje više od 100 funti da se porodični automobil napuni benzinom. Britanci su zabrinuti, jer Banka Engleske predviđa da će ove godine inflacija dostići 11 procenata.

U pokušaju da zaustavi tempo rastućih cena, Banka Engleske je nedavno povećala kamatne stope u Britaniji sa jedan na 1,25 procenata. Bio je to peti uzastopni rast, čime su stope podignute na najviši nivo u 13 godina. No, kada je inflacija poslednji put iznosila 9,1 odsto, marta 1982, kamatne stope su bile - 13 procenata.

"BREGZIT" DODATNA KOMPLIKACIJA

BRITANIJA postaje sve zatvorenija ekonomija zbog "bregzita", a štetne dugoročne implikacije na produktivnost i plate koštaće prosečnog radnika svake godine 470 funti do kraja decenije, procenjuje nova studija. "Bregzit" je smanjio konkurentnost i otvorenost Britanije za trgovinu sa širim spektrom zemalja, što će rezultirati smanjenjem produktivnost i plata radnika, navodi se.

Kompanija "Kantar" predviđa da će prosečan godišnji račun za namirnice u Velikoj Britaniji ove godine porasti za 380 funti. Iz supermarketa "Asda" su za Bi-Bi-Si rekli da pojedini kupci postavljaju ograničenja od 30 funti na kasama i benzinskim pumpama, dok sve više njih stavlja sve manje u svoje korpe.

Pritisci na troškove života doveli su do zahteva sindikata i radnika da traže povećanje plata. Anketa pokazuje da 82 odsto ostrvljana smatra da bi njihove plate trebalo da se povećaju kako bi odgovarale rastućim cenama robe i usluga, ali vlada poručuje da poslodavci ne žele da daju velika povećanja primanja zbog straha od "inflatorne spirale" u stilu 1970-ih. Tada su cene nastavile da rastu kako su plate rasle.

Pritisnuti građani, međutim, odlučili su se za radikalnu meru - blokadu zemlje.

Železnice su već ozbiljno poremećene pošto je 40.000 radnika započelo seriju štrajkova u sporu oko plata, poslova i uslova rada.

 

Ilustracija V. N.

 

Šefovi sindikata su tražili povećanje plata od sedam odsto, poslodavci su ponudili najviše tri, dok je istovremeno zamenik britanskog premijera Dominik Rab poručio da vlada ne može da dozvoli "ekstremnim sindikatima" da pobede:

- Moramo da prestanemo da pogoršavamo problem tako što ćemo podsticati zahteve za povećanje plata zbog kojih će inflacija samo duže ostati viša, a što samo najsiromašnijima šteti - rekao je on.

Sindikati, međutim, vele da je to tek početak mogućeg "leta nezadovoljstva", sa nastavnicima, medicinarima, čak i advokatima, koji se spremaju na nastavak štrajka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!