AMERIČKI ČASOPIS OTKRIVA: Evo na koji način je ruska Specijalna operacija podelila NATO

R. V.

12. 06. 2022. u 09:30

SEVERNOATLANTSKOJ alijansi, čiju je „moždanu smrt“ Emanuel Makron "proglasio" još 2019. godine, danas je potrebna „velika rekonstrukcija“, piše američki časopis "Forin Polisi", prenose RIA Novosti.

АМЕРИЧКИ ЧАСОПИС ОТКРИВА: Ево на који начин је руска Специјална операција поделила НАТО

foto: Tanjug/AP Photo

Prema rečima autora članka Edvarda Lukasa, istraživača Centra za analizu evropske politike, ruska specijalna operacija u Ukrajini razotkrila je probleme unutar bloka.

Foto: Printskrin/foreignpolicy.com

- Prvo, alijansa od 30 članica je previše glomazna. Sa vojne tačke gledišta, važno je samo nekoliko zemalja, pre svega Sjedinjene Države, ali sa političke tačke gledišta, čak i mali Luksemburg i Island imaju pravo glasa - rekao je on, stoji u publikaciji.

Uprkos očiglednom jedinstvu zarad određene svrhe, alijansa izgleda umorno i zastarelo, smatra posmatrač.

- Saveznici se žestoko prepiru oko formulacije svog novog strateškog koncepta, koji će definisati misiju alijanse za naredne godine i koji će biti predstavljen u Madridu. Šta će reći o Rusiji? Kini? Na kakve žrtve i rizike su države članice zaista spremne? Da li su spremni da žrtvuju suverenitet, da pojednostave proces donošenja odluka? - upitao je  Lukas.

Rusija je više puta primetila da je NATO usmeren na konfrontaciju. Portparol predsednika Dmitrij Peskov rekao je ranije da dalje širenje bloka neće doneti veću bezbednost Evropi i da je NATO bio agresivan.

BONUS VIDEO:

STRAHOTE RAZARANjA: Pogledajte snimke ruševina iz Popasnaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana