U UKRAJINI NA DELU I KNJIGOCID: Iz nacionalne biblioteke biće uništeno 100 miliona knjiga jer su - ruske!

D. VUJIČIĆ

12. 06. 2022. u 14:00

UKOLIKO Oleksandri Kovalovoj, direktorki Ukrajinskog instituta za knjigu, i Aleksandru Tkačenku, ministru kulture iz Kijeva, pođe za rukom da iz biblioteka u delu Ukrajine pod kontrolom Zelenskog izbace i unište 100 miliona knjiga ili pola knjižnog fonda zemlje, to će biti apsolutni svetski rekord "etničkog kulturnog čišćenja" ikad izvedenog.

У УКРАЈИНИ НА ДЕЛУ И КЊИГОЦИД: Из националне библиотеке биће уништено 100 милиона књига јер су - руске!

Foto Printskrin

Prethodni rekord drže Hrvati koji su od 1990. do 2010. godine, u državno organizovanom knjigocidu izbacili iz svojih fundusa oko 2,9 miliona naslova srpske literature.

Vest o najavljenom "Magnum knjigocidu" nije nova i došla je još 23. maja. Ipak, nije "očešala" nikog od zapadnih "zaštitnika kulture", iz recimo Uneska, PEN klubova, velikih svetskih izdavača i knjižara.

Knjige Dojstojevskog ili Puškina, Oleksandra Kovalova naziva "ideološki štetnom literaturom" i "propagandnim" knjigama.

- U prvoj fazi do kraja 2022. povući će se knjige objavljene u vreme kada je Ukrajina bila deo Sovjetskog Saveza, kao rusku književnost takozvanog antiukrajinskog sadržaja. Drugi krug povlačenja ima za cilj da obuhvati sve knjige objavljene u Rusiji od raspada Sovjetskog Saveza, i one će verovatno biti različitih žanrova, uključujući knjige za decu, ljubavne romane i detektivske priče - objasnila je Kovalova.

Posle odlaganja "štetne" literature, ukrajinske javne i školske biblioteke ostaće sa oko 100 miliona knjiga, ili sa polovinom sadašnjeg ukupnog obima.

Međutim, dodala je Kovalova, "neke knjige trebalo bi čuvati u univerzitetskim i naučnim bibliotekama" kao, na primer, dečje bajke i ljubavne romane iz sovjetskog doba, "kako bi stručnjaci proučavali korene zla i totalitarizma".

LAVOVSKA I HARVARD ŠKOLA

U BIOGRAFIJI Oleksandre Kovalove stoji da je rođena 20. oktobra 1957. godine u Lavovu. Završila je Lavovski šumarski institut. U periodu 1990-1992. bila je zamenik glavnog i odgovornog urednika lavovske izdavačke kuće "Feniks", a od 1992 do 1997. na čelu izdavačke kuće regionalne organizacije Društva ukrajinskog jezika Tarasa Ševčenka "Prosvita". Od 1994. organizuje Forum izdavača u Lavovu.

Ministar Aleksandar Tkačenko je diplomirao na Fakultetu novinarstva Kijevskog nacionalnog univerziteta "Taras Ševčenko". Godine 2016. dobio je diplomu Harvardske poslovne škole po programu "Posao zabave, medija i sporta".

Dosadašnja istorija uništavanja knjiga svedoči da su pojedinci koji su se odlučivali na ovakav vid "kulturnih reformi" ostali zapamćeni na planeti kao mračne mrlje. U našoj eri, pre hrvatskog knjigocida, pisane stranice je spaljivala inkvizicija što je inspirisalo nemačkog pesnika Hajnriha Hajnea da 1844. godine u svom spevu "Nemačka mračna zima" predvidi budućnost: "Ko spaljuje knjige - spaljivaće i ljude", što se dogodilo već 1933. kao uveritira pred "Kristalnu noć". Nemci, konkretno pomamljeni studenti, su 10. maja u glavnoj berlinskoj ulici spalili 25.000 naslova, među kojima i dela Tomasa Mana.

Veliki Man, kada je potom pobegao iz Nemačke, preko Bi-Bi-Sija se obratio sunarodnicima kratkom porukom: "Nemci, ja vas upozoravam! Danas je to jedina usluga koju ja kao Nemac mogu da vam pružim!"

I ranije zabranjivali ruske knjige

Ovo nije prvi put u poslednjih nekoliko godina da je ukrajinska vlada zabranila ruske knjige. Tokom 2015. zabranjeno je 38 knjiga objavljenih u Rusiji. Od tada je na listu dodato još knjiga, uključujući dve knjige popularnog savremenog ruskog autora detektivskih romana Borisa Akunjina i memoari voljenog sovjetskog glumca i muzičara Vladimira Visockog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a