AMERIKANCI PLAĆAJU PUTINOV POREZ: Bajdent okrivio ruskog predsednika za skok cena nafte i hrane

P. Z. S. / ria.ru

10. 06. 2022. u 21:50

AMERIČKI predsednik Džo Bajden rekao je da Amerikanci plaćaju „putinov porez” na gorivo i hranu, nakon objavljivanja majskih podataka o inflaciji, koja je bila rekordna za više od 40 godina.

АМЕРИКАНЦИ ПЛАЋАЈУ ПУТИНОВ ПОРЕЗ: Бајдент окривио руског председника за скок цена нафте и хране

Foto: Profimedia

-Nikada nismo videli ništa poput Putinovog poreza na hranu i benzin odjednom, rekao je on u govoru u Los Anđelesu.

-Putinovo povećanje cena je teško pogodilo u maju kod nas i širom sveta. Visoke cene benzina na benzinskim pumpama i hrane činile su otprilike polovinu mesečnih povećanja cena. Benzin je poskupeo za 2 dolara po galonu u mnogim oblastima otkako su ruske trupe počele da prete Ukrajini, rekao je Bajden.

Inflacija u SAD u maju se ubrzala do maksimuma od decembra 1981. godine od 8,6% sa 8,3% mesec dana ranije. Američke vlasti poskupljenje objašnjavaju pre svega posledicama sukoba u Ukrajini i priznaju da sankcije uvedene Rusiji nisu bez posledica po ekonomiju SAD.

Američki predsednik Džo Bajden optužio je američke naftne kompanije da jure za superprofitom na račun građana koji su primorani da plaćaju rekordne cene benzina.

-Ekson je ove godine zaradio više novca od Gospoda, rekao je Bajden novinarima u luci Los Anđelesa.

On je napomenuo da iako naftne kompanije imaju osam hiljada dozvola za razradu polja, ne bave se ovom delatnošću. „Zašto ne buše? Pošto zarađuju više novca, a ne proizvode više nafte, cena raste“, rekao je Bajden.

Prema rečima predsednika Sjedinjenih Država, naftne kompanije ne plaćaju dodatne poreze i ne ulažu, već bi trebalo da počnu da rade i jedno i drugo.

BONUS VIDEO - PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju