ISPOVEST BRITANSKIH PLAĆENIKA OSUĐENIH NA SMRT: Prevareni smo, napustili su nas i Kijev i London

M.Đorđević

10. 06. 2022. u 08:46

BRITANSKI državljani Šon Piner, Ejden Ejslin i Marokanac Sadun Ibrahim proglašeni su juče krivim i osuđeni na smrt. U ekskluzivnom intervjuu za RT, koji je obavljen neposredno pre nego što je izrečena kazna, Piner i Ejslin su izrazili žaljenje zbog svoje odluke da se bore na strani Kijeva.

ИСПОВЕСТ БРИТАНСКИХ ПЛАЋЕНИКА ОСУЂЕНИХ НА СМРТ: Преварени смо, напустили су нас и Кијев и Лондон

Foto Tanjug/AP

Piner i Ejslin su uhvaćeni u Mariupolju u aprilu, pošto su ruske trupe i trupe DNR odsekle brigadu ukrajinskih marinaca kojoj su bili priključeni. Britanska vlada je zahtevala da se prema Ženevskim konvencijama tretiraju kao ratni zarobljenici, uprkos tome što formalno nisu u ratu sa DPR. Međutim, DPR je istakla da se konvencije odnose samo na uniformisane vojnike nacionalne vojske, a ne na strane plaćenike.

Piner je upozorio sve strance koji razmišljaju da se pridruže Ukrajini da „ne ulaze u rat koji stvarno ne razumeju” i pozvao plaćenike da prihvate činjenicu da im se može suditi, da – u najgorem slučaju – mogu dobiti smrtnu kaznu, i upozorio ih da se ne žale kada se to dogodi.

On je otkrio da mu je vreme u zatočeništvu na mnogo načina bilo iskustvo koje je otvorilo oči.

- Neki ljudi žele da budu deo Rusije i to morate da prihvatite, rekao je on, dodajući da će sada, nakon što je video „lice“ Donjecka, njegov „rat biti gotov“ šta god da mu se desi. Takođe je otkrio da bi želeo da „nauči više o istoriji obe strane“.

Foto: Printscreen

Piner je rekao da je njegovu odluku da se pridruži ukrajinskoj vojsci podstaknulo nekoliko faktora: njegova supruga Ukrajinka nije želela da se preseli u Veliku Britaniju i nije mogao da nađe posao da izdržava svoju porodicu. Sa devet godina službe u britanskoj vojsci iza sebe, Piner je odlučio da potpiše trogodišnji ugovor sa ukrajinskim oružanim snagama koji bi mu omogućio i boravak u Ukrajini. Kao „patriota Ukrajine“, Britanac je odlučio da bi to bila dobra prilika da „nešto da Ukrajini i, očigledno, dobije nešto zauzvrat“.

On je otkrio da je standardna plata izvođača na tački stalnog angažovanja iznos ekvivalentan 360 britanskih funti, što bi moglo da se podigne na oko 1.000 funti za učešće u vojnim operacijama.

Prema Pineru, naglasak vojne obuke bio je uglavnom na „čišćenju“ i „održavanju vojne“ opreme bez mnogo stvarne vojne obuke.

Britanac je otkrio da je u njegovoj jedinici bilo nekoliko stranaca, ali su trojica dezertirala prošle godine. Aktivna borbena služba je počela tek decembra prošle godine, a od februara je bila „puna“ svakog dana.

Zarobljeništvo i ispitivanje su bili „veoma teški“ za Pinera, kao i samoća i „veoma zatvoreni“ uslovi. On je rekao da su mu tokom ispitivanja pokazane „užasne” fotografije, koje navodno prikazuju zlostavljanje ruskih ratnih zarobljenika od strane ukrajinskih militanata.

- Ne mogu baš da gunđam, nisam upucan i još uvek imam sve svoje udove i prste, rekao je Britanac. On je izrazio nadu da će on i drugi stranci biti razmenjeni.

Na pitanje šta je planirao da uradi nakon što mu je ugovor sa ukrajinskom vojskom raskinut, Piner je rekao da on i njegova porodica nameravaju da se presele u Englesku i tamo „da započnu novi život“.

Ejslin: Mediji su me prevarili

Ejden Ejslin je za RT rekao da su zapadni mediji odigrali veliku ulogu u promeni njegovog ubeđenja i odluci da se bori za Ukrajinu, a da su ga na kraju učinili „pionom“ u političkoj igri.

On je rekao u intervjuu za RT, datom takođe neposredno pred izricanje kazne, da je pratio ukrajinski sukob od 2014. i da je „prvobitno bio proruski nastrojen” i „podržavao Donbas” i ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom, i da je verovao da narod Donbasa ima pravo na nezavisnost.

Foto Tanjug/AP

- Moji stavovi su počeli da se menjaju pošto sam počeo da viđam medijske izveštaje koje su navodili da ruski vojnici upravljaju Donbasom, a ne lokalni stanovnici, priznao je Ejslin, dodajući da je gledao CNN i BBC i Foks njuz

On je rekao da je, otkako se predao miliciji DNR, otkrio da ima više zajedničkog sa vojnicima Donbasa nego sa Ukrajincima sa kojima se borio.

On je rekao da je čak dobijao pretnje od boraca zloglasnog bataljona Azov, poznatog po svojoj neonacističkoj ideologiji. Ejslin je naveo da je verovao da se Azov promenio otkako je uključen u Nacionalnu gardu Ukrajine, ali se na kraju iz prve ruke uverio da se nisu mnogo promenili.

Ejslin se ranije borio protiv terorista Islamske države u Siriji zajedno sa kurdskom IPG milicijom i ima tetovažu IPG na ruci. Kada je jedan borac pre dve godine video tetovažu, rekao je Ejslinu da „želi da je odseče“, rekao je Britanac. 

- Rekao sam mu da sam levičar i njegov stav se potpuno promenio, rekao je Ejslin i dodao da je posle te razmene Azovac počeo da ga doživljava „ne kao prijatelja, već više kao neprijatelja“ .

Takođe je bio skeptičan u pogledu nivoa obuke u ukrajinskoj vojsci. 

- Oni nisu toliko profesionalni koliko bi želeli da budu“ , rekao je on, opisujući njihovu artiljerijsku obuku „ispod standarda“ do te mere da mogu da promaše vojne ciljeve i umesto toga pogode civilnu infrastrukturu.

- Još jedan faktor koji morate uzeti u obzir u slučaju ukrajinske vojske je mnogo alkohola - dodao je on.

Osvrćući se unazad, Ejslin je rekao da je trebalo da izbegava ukrajinske snage i da umesto toga traži civilni posao. 

- Voleo bih da sam uradio stvari drugačije i da nisam izabrao da budem politički pion u vojnom sistemu - rekao je, okrivljujući Kijev za neuspeh u okončanju sukoba.

- Oni su lako mogli da okončaju rat. Imali su priliku, ali su odlučili da to ne urade, mislim da je uglavnom u pitanju novac - rekao je Ejslin.

Sada se oseća napuštenim i od Kijeva i od Londona. Svi njegovi pokušaji da iz zarobljeništva kontaktira sa ukrajinskom stranom bili su neuspešni, rekao je bivši borac.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije pomenuo Ejslinov slučaj „nijednom” otkako se Britanac predao. U međuvremenu, zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva sa kojima su on i njegovi advokati kontaktirali samo stalno govore da je on „od najvećeg prioriteta“ za Ukrajinu.

- Moram da pitam ukrajinsku vladu: Ako nas smatrate herojima, kako kažete, zašto se ponašate kao da ne postojimo?

On je pozvao druge strance koji bi mogli da razmisle da se pridruže Kijevu da ne budu „prevareni i uđu u rat koji ne bi trebalo da vode“.

BONUS VIDEO: BRITANSKI PLAĆENIK U UKRAJINI: Niko nije ni dinara dobio za ratovanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)