LONDON POBESNEO ZBOG SMRTNE KAZNE ZA BRITANCE: "Ta presuda je lažna i bez legitimiteta"

Tanjug

09. 06. 2022. u 19:11

BRITANSKA ministarka spoljnih poslova Liz Tras osudila je danas smrtne kazne koje su izrečene dvojici Britanaca pred sudom Donjecke Narodne Republike (DNR) i nazvala ih je lažnim.

ЛОНДОН ПОБЕСНЕО ЗБОГ СМРТНЕ КАЗНЕ ЗА БРИТАНЦЕ: Та пресуда је лажна и без легитимитета

Foto: Jutjub/Aiden Aslin/iEarlGrey/في العالم

- Osuđujem presude Ejdenu Aslinu i Šonu Pineru koje drže proruski saveznici u istočnoj Ukrajini - napisala je Tras na Tviteru, prenosi Rojters.

Navela je da su Ejden Aslin i Šon Piner ratni zarobljenici, zbog čega smatra da je presuda lažna i bez legitimiteta.

Vrhovni sud DNR osudio je ranije danas na smrt dvojicu britanskih državljana i jednog Marokanca zbog učešća u neprijateljstvima na strani ukrajinskih oružanih snaga u svojstvu plaćenika, preneo je TAS S.

Britanci Šon Piner i Ejden Aslin i Marokanac Sadun Bragum predali su se u Marijupolju sredinom aprila.

Porodice zarobljenih Britanaca su istakle da su oni od ranije bili pripadnici ukrajinske vojske, dok su vlasti Ujedinjenog Kraljevstva jasno stavile do znanja da ratni zarobljenici imaju pravo na imunitet, piše Bi-Bi-Si.

Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je danas da postoji mogućnost pomilovanja dvojice britanskih državljana i jednog Marokanca koji su pred Vrhovnim sudom DNR osuđeni na smrtnu kaznu.

- Da, naravno, postoji takva mogućnost, ali pitanje pravde je takođe u vazduhu. Znam stav građana republike u vezi sa ovim kriminalcima - poručio je Pušilin, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, stanovnici DNR "presudu trojici stranih plaćenika doživljavaju kao trijumf pravde".

BONUS GALERIJA: Kineske oružane snage

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE - Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

SKREĆEMO VAM PAŽNJU: Poljska podigla avijaciju zbog „intenzivne aktivnosti“ Rusije