OTKRIVENO KADA ĆE BITI SUĐENO PRIPADNICIMA "AZOVA": "Nemamo pravo da odugovlačimo situaciju"

Tanjug

09. 06. 2022. u 18:14

LIDER Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je danas da suđenje ukrajinskim vojnicima iz bataljona "Azov" može biti održano pre kraja leta i dodao da proces ne može da se odlaže.

ОТКРИВЕНО КАДА ЋЕ БИТИ СУЂЕНО ПРИПАДНИЦИМА АЗОВА: Немамо право да одуговлачимо ситуацију

Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP, File/Vikipedija

- Mislim da ćemo to definitivno sprovesti do kraja leta, to ne vredi da se odlaže. Nemamo pravo da odugovlačimo situaciju - rekao je Pušilin, prenosi agencija RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo odbrane 20. maja je saopštilo da je teritorija metalurškog kombinata "Azovstalj" u Marijupolju, u kojem su se krile ukrajinska vojska i pripadnici Azovskog puka (protiv kojih su u Rusiji pokrenuti krivični slučajevi), potpuno oslobođena i da je pod punom kontrolom Oružanih snaga Rusije.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane od 16. maja je oružje položilo i predalo 2.439 vojnika iz puka "Azov" i ukrajinske vojske, koji su bili blokirani na teritoriji fabrike oko mesec dana, navodi ruska agencija.

Danas je sud Donjecke Narodne Republike osudio na smrtnu kaznu trojicu stranaca koji su se borili na Ukrajinskoj strani.

Državljanin Maroka Sadun Brahim i britanski državljani Ejden Aslin Gundi i Šon Piner osuđeni su na smrtnu kaznu, koja će biti izvršena streljanjem.

Piner, Aslin i Brahim su se izjasnili krivim za dela nasilnog pokušaja preuzimanja vlasti, za koja je prema Krivičnom zakoniku Donjecke Narodne Republike predviđena smrtna kazna.

Aslin je takođe priznao krivicu za delo "Obuka za vršenje terorističkih aktivnosti".

Istragom je utvrđeno da su strani državljani "za nagradu učestvovali u oružanoj agresiji Ukrajine da nasilno preuzmu vlast u DNR", piše RIA Novosti.

Sva trojica su zarobljeni tokom bitke za Mariupolj.

BONUS GALERIJA: Černobilj - nekad i sad

BONUS VIDEO: POSLEDICE GRANATIRANjA U POPASNAJI - Ruševine, olupine, pustoš

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna