PUTIN PORUČIO ZAPADU: Rusiju je nemoguće ograditi, a mi sami da to uradimo to nećemo

P.Z.S. /sputnjik internešnel

09. 06. 2022. u 17:06

KAO odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini, zapadne zemlje su uvele niz antiruskih sankcija sa ciljem da „izoluju“ Rusiju od globalne ekonomije.

ПУТИН ПОРУЧИО ЗАПАДУ: Русију је немогуће оградити, а ми сами да то урадимо то нећемо

Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Komentarišući sankcije Zapada protiv ruske ekonomije, predsednik Vladimir Putin je izjavio da je nemoguće izolovati tako veliku zemlju.

-Za zemlju kao što je Rusija, nemoguće je da bude ograđena ogradom spolja, rekao je on. „A mi sami nećemo da podignemo takvu ogradu oko [sopstvene zemlje]“.

Ruski predsednik je takođe objasnio da zemlja nikada neće imati zatvorenu ekonomiju. Prema njegovim rečima, Moskva nema za cilj da oko sebe stvori „gvozdenu zavesu“ u sovjetskom stilu, već radije da ostane otvorena za svaku naciju koja želi da posluje sa njom. Oni koji odluče da ne trguju sa Rusijom samo će „pljačkati sebe“, rekao je Putin.

Putin se osvrnuo i na tvrdnje da je on lično odgovoran za vrtoglavu inflaciju u zapadnim zemljama, rekavši da nema nikakve veze sa ekonomskim teškoćama sa kojima se suočavaju druge nacije.

„Ovo je rezultat sopstvenih grešaka [zapadnih zemalja] koje su načinile tokom dugog vremena“, primetio je on.

Pošto američki zvaničnici redovno nazivaju rekordno visoku inflaciju u svojoj zemlji -Putinovo povećanje cena, ruski predsednik se našalio da „inflaciju već nazivaju mojim imenom“.

Putin je takođe sugerisao da sadašnja generacija u Rusiji ima istu sudbinu kao ruski car iz 17. veka, Petar Veliki, koji je „vratio i ojačao teritorije“.

Na nas je pala i ova sudbina“, zaključio je predsednik.

On je objasnio da ako država nije u stanju da donosi sopstvene suverene odluke, onda je kolonija, posebno u današnjim surovim geopolitičkim uslovima.

„Da bi tvrdili da je lider, a kamoli globalni lider, [...] bilo koja zemlja, bilo koji narod, bilo koja etnička grupa mora da obezbedi svoj suverenitet“, nastavio je Putin.  Država je ili suverena nacija ili kolonija. Ne postoji ništa između.

Nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara, Zapad je to osudio kao „invaziju“ i odgovorio nizom sankcija usmerenih na njenu ekonomiju, preduzeća, kulturu, medije, sport, kao i mnoge druge sfere.

Kremlj je kritikovao zapadne sankcije kao pokušaj da se „izoluje“ Rusija, podvlačeći da su takvi napori predodređeni da budu beskorisni.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju