KONAŠENKOV SAOPŠTIO PRESEK STANJA: Sistemi PVO oborili su ukrajinski Su-25 i 13 dronova

Novosti onlajn

09. 06. 2022. u 10:56

RUSKI sistemi protivvazdušne odbrane oborili su tokom proteklog dana ukrajinski lovac Su-25 i 13 dronova, izjavio je u četvrtak portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

КОНАШЕНКОВ САОПШТИО ПРЕСЕК СТАЊА: Системи ПВО оборили су украјински Су-25 и 13 дронова

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Portparol je naveo da su inžinjerijske jedinice Oružanih snaga Rusije počele sa deminiranjem puteva i šuma Nacionalnog parka Svete gore u oblastima Svjatogorska, Jarove, Studenoka i Sosnove. U protekla 24 sata otkriveno je i uništeno 126 eksplozivnih naprava različitih tipova koje su postavili ukrajinski neonacisti, uključujući 54 protivtenkovske mine.

Visokopreciznim raketama su tokom proteklog dana uništena dva komandna mesta, protivvazdušni raketni sistem „Osa AKM“, skladište municije, 23 područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine.

On je dodao da je ruska avijacija uništila 18 područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine. Vazdušnim udarima uništeno je više od 200 pripadnika ukrajinskih snaga, pet tenkova, dva višecevna bacača raketa „Grad“, kao i skladište raketnog i artiljerijskog oružja u LNR.

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija/Vikipedija

U napadima visokopreciznih vazdušnih raketa na područje naselja Novograd-Volinski u Žitomirskoj oblasti uništen je centar za obuku Oružanih snaga Ukrajine, gde su obučavani i koordinisani strani plaćenici.

Ruski PVO sistemi oborili su avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod sela Mazanovka. Takođe je oboreno 13 ukrajinskih bespilotnih letelica, presretnuta ukrajinska balistička raketa „točka U“ i oborene su dve rakete sistema „smerč“, istakao je Konašenkov.

Raketne snage i artiljerija uništile su 56 komandnih mesta, 127 vatrenih položaja artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, kao i 273 područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike.

U napadima u toku protekla 24 časa uništeno je više od 300 pripadnika ukrajinskih snaga, sedam oklopnih vozila, dva višecevna bacača raketa „grad“, 12 topova i minobacača, 24 specijalna vozila i skladište goriva za vojnu tehniku.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je: 193 aviona, 130 helikoptera, 1.163 bespilotne letelice, 336 sistema PVO, 3.471 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 493 višecevna bacača raketa, 1.834 topa i minobacača i 3.512 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

BONUS VIDEO:

POSLEDICE GRANATIRANjA U POPASNAJI: Ruševine, olupine, pustoš

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!