ZAHAROVA UPOZORAVA BALKANSKE ZEMLJE: Deo oružja iz Ukrajine već stigao u BiH i lažnu državu Kosovo

Tanjug

08. 06. 2022. u 22:42

ZAPADNE države ignorišu činjenicu da će pošiljke oružja namenjene Ukrajini sigurno dovesti do širenja crnog tržišta oružja u Zapadnoj Evropi, a deo oružja iz Ukrajine već je prošvercovan u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i na tzv. Kosovo, upozorila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА УПОЗОРАВА БАЛКАНСКЕ ЗЕМЉЕ: Део оружја из Украјине већ стигао у БиХ и лажну државу Косово

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

- Oni veruju da je ovo karta u jednom pravcu, veruju da se sada oslobađaju zastarelog oružja koje otpremaju u Ukrajinu ili u treće zemlje. Međutim, zaboravljaju da će pošiljke oružja koje se šalju u Ukrajinu dovesti do širenja crnog tržišta oružja, posebno u zapadnoj Evropi (i na Balkanu) - rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Prema njenim rečima, vlasti država dobavljača za sada ćute o ovom pitanju, ali nezavisni stručnjaci i relevantne strukture, poput Interpola, već "zvone na uzbunu".

Zaharova je danas takođe govorila o isporukama NATO oružja u Moldaviju, ističući da slanje naoružanja neće ojačati odbrambenu moć te zemlje.

Kako je rekla, od samog početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini svedoci smo aktivnog rada na tome da se ojača saradnja NATO i Moldavije.

- Jačanje odbrambene moći je suvereno pravo i unutrašnje pitanje svake države, međutim, slanje NATO naoružanja toj bivšoj sovjetskoj republici neće ojačati njenu odbrambenu moć i nije u skladu sa njenim neutralnim statusom - kazala je Zaharova.

Po pitanju Moldavije prethodno se oglasio i Kremlj koji je saopštio da raspolaže informacijama da u toj državi postoje snage koje su zainteresovane da se ujedine sa Rumunijom, ali da zvaničnog plana za sada nema.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, glavni zadaci prve etape su već završeni – borbeni potencijal Ukrajine je značajno smanjen. Glavni cilj sada je oslobođenje Donbasa.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE - Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije