RUSI SMANJILI BROJ ŽRTAVA: Ne vidi se kraj ratu u Ukrajini, gde se sada pregovori i ne pominju, a oružje grmi sve smrtonosnije

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

02. 06. 2022. u 20:41

RUSKA vojska je drastično smanjila broj svojih žrtava u Ukrajini kad je promenila taktiku, pa smo praktično prestali da gubimo ljude, izjavio je general-pukovnik u penziji Andrej Kartapolov koji je ranije bio zamenik ministra odbrane, a sada je predsednik komiteta za odbranu ruskog parlamenta.

РУСИ СМАЊИЛИ БРОЈ ЖРТАВА: Не види се крај рату у Украјини, где се сада преговори и не помињу, а оружје грми све смртоносније

Foto AP

Poslednji put je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo crnu statistiku u martu kada je bilo rečeno da je u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini poginuo 1.351 njen vojnik.

- Naravno da sada ima ranjenih, ali broj poginulih je znatno smanjen u odnosu na početak operacije - objasnio je Kartapolov objašnjavajući da su ranije ruski vojnici ulazili na teritoriju koja je pod kontrolom kijevskih vlasti ne upotrebljavajući oružje, ali se sada specijalna operacija provodi strogo po pravilima vojne nauke i ta taktika donosi rezultate.

General Kartapolov nije javno kritikovao one koji su planirali prvi deo operacije, ali je ipak govorio o greškama koje su skupo koštale ruske jedinice.

- Glavna greška je što u Moskvi nisu očekivali žestok otpor već su se nadali da će ih kao na Krimu dočekati sa radošću - objasnio je genera Šamanov, koji je takođe sada poslanik u Dumi.

Čudno je da su ruska vojna obaveštajna i druge službe napravile pogrešnu procenu atmosfere u Ukrajini gde se poslednjih osam godina širio nacionalistički duh, a mržnja prema "moskaljima", kako pogrdno u Ukrajini zovu Ruse, bila je deo službene politike u vreme vladavine Petra Porošenka. Američki fondovi su dali novac da se napišu novi udžbenici, a oni u kojima se govorilo o bratstvu su spaljeni. Nažalost, i u vreme predsednika Vladimira Zelenskog je nastavljen progon ruskog jezika. Zatvarane su škole i uvedene kazne za one koji na javnim mestima govore ruski. Ta nasilna ukrajinizacija je stvorila samo revolt. Virusom mržnje prema svemu ruskom zaražen je nemali broj mladih ljudi, pa su oni koji su verovali da će vojnike dočekati sa cvećem bili u velikoj zabludi.

Sada ni ukrajinski državni vrh ne može da skriva poraze na istoku Ukrajine. Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov obećao je da će uskoro iz Amerike i Poljske stići dobre novosti građanima njegove zemlje.

- Prolazimo kroz kritičnu fazu rata, na istoku je na bojištima krvoproliće. Nedostaje nam teško oružje da odbijemo neprijatelje - kazao je Reznikov i dodao da je razgovarao sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, pa se očekuje konkretna podrška. Reznikov tvrdi da će "povoljne vesti" stići i iz Poljske gde se sada nalazi delegacija Ministarstva odbrane Ukrajine.

Foto AP

Prema pisanju američkih novinara, britanski premijer Boris Džonson je 1. juna razgovarao sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom i molio ga da Ukrajini pošalje dalekometne rakete.

Savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak predviđa da će rat u Ukraji trajati najmanje do zime.

- Niko ne može da zaustavi rat jer narod očekuje pobedu - kazao je Podoljak. - Ukrajina neće ići na mir sa Rusijom jer se ukrajinsko društvo neće složiti na teritorijalne ustupke.

On je svestan da bi zamrzavanje vojnog konflika sa Rusijom bilo veoma loše. A da treba nastaviti sa ratom slažu se vojni i civilni vrh, kaže Podoljak.

U Kijevu su svesni da će početkom ovog meseca izgubiti kontrolu nad nekoliko gradova na istoku Ukrajine. Ali se nadaju da će, kad dobiju tešku artiljeriju sa Zapada uspeti da organizuju uspešne kontranapade. Predsednik Zelenski je izjavio da Rusija kontroliše petinu teritorije Ukrajine i da kijevske snage imaju do 100 mrtvih i 500 ranjenih svakoga dana. I u četvrtak su se vodile borbe u Severodonjecku, gradu na istoku Ukrajine. Ukrajinske snage kontrolišu samo 20 odsto najvećeg grada koji još uvek drži Kijev u regionu Luganska.

Moskva ne veruju da će se vlasti u Kijevu držati datog obećanja da američki višecevni bacači i rakete neće biti korišćeni za gađanje ciljeva na ruskoj teritoriji. Ako Vašington ustupi rakete čiji je domet preko 200 kilometara, onda će ih u jednom trenutku ukrajinske jedinice sigurno koristiti i izazvati Ruse da i oni počnu da gađaju sa mnogo moćnijim oružjem nego dosad.

U novoj pošiljci oružja iz Amerike biće, pored četiri reaktivna sistema HIMARS, i četiri helikoptera Mi-17, koji su bili nabavljeni u vreme operacije u Avganistanu. Ukrajina će iz Amerike dobiti i hiljadu "dževelina", mnogo hvaljenih protivtenkovskih raketa, kao i 6.000 komada drugog protivoklopnog oružja. Stići će i 15.000 granata kalibra 155 milimetara.

Kijev će dobiti i tražene dronove Gray Eagle, što je jedna od verzija hvaljenog "predatora" koji u vazduhu može biti i do 30 sati i naoružan je sa osam raketa. Najavljeno je i da će Slovačka isporučiti haubice Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije pokazalo je snimak srušenih ukrajinskih dronova "bajraktar" koji su pogođeni sistemima S-300 PM2 "favorit". Do sada su Rusi gađali ukrajinske dronove kupljene od Turske sistemima "Pancir". Ovoga puta dronovi su gađani sistemom S-300.

Foto AP

TUNEL NA METI

IZ Crnog mora izveden je raketni napad na železničko čvorište u Lavovskoj oblasti, a prema ukrajinskim izvorima, cilj je bio Beskidski tunel, strateški objekat i najveći tunel koji je izgrađen u Ukrajini posle 1991. godine. Tunel prolazi ispod Karpata i spaja Ukrajinu i Slovačku, a dug je dva kilometra. Do početka specijalne vojne operacije Rusije, kroz njega je prolazilo 60 odsto tereta iz Evrope.

IZGUBLjENE FABRIKE

OD početka rata do sada Ukrajina je izgubila više od 200 fabrika, a ukupna šteta je veća od 600 milijardi dolara, kazao je Andrej Jermak, predsednik kabineta predsednika Ukrajine. Krajem aprila Međunarodni monetarni fond je predvideo da bi nacionalni bruto dohodak Ukrajine mogao da padne za 35 odsto.

HABEK: MOSKVA NE MOŽE JOŠ DUGO

MINISTAR privrede Nemačke Robert Habek izrazio je uverenje da sankcije EU protiv Rusije deluju i "da vreme radi protiv agresora na Ukrajinu". Habek je, u okviru rasprave u Bundestagu o budžetu, rekao da Vladimir Putin može vojsku još snabdevati preko domaćih proizvoda kao što su nafta ili žitarice, ali se privreda drastično raspada. "Neće moći još dugo da izdrži", uveren je on. Habek kaže da Putin od prihoda od nafte i gasa zbog sankcija gotovo više ništa ne može da kupi.

Istovremeno, ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok jasno je iznela svoj stav u vezi sa ratom u Ukrajini, rekavši da Ukrajina mora pobediti u tom oružanom sukobu.

PELE PUTINU: MOĆ JE U VAŠIM RUKAMA

LEGENDARNI brazilski fudbaler Pele pozvao je, putem svog zvaničnog instagram-profila, predsednika Rusije Putina da prekine rat u Ukrajini. "Zaustavite invaziju. Nema apsolutno nikakvog opravdanja za ovo kontinuirano nasilje. U prošlosti smo se sreli, razmenjivali osmehe i rukovali, ali tada nisam mogao da zamislim da ćemo jednog dana biti na suprotnim stranama. Moć da zaustavite ovaj sukob je u vašim rukama. U istim onim koje sam držao na našem poslednjem susretu u Moskvi 2017. godine", rekao je Pele koji se sreo sa Putinom tokom Kupa konfederacija 2017. u Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!