"AZOVSTALJ" PREPUN MRTVIH: Jedinice Donjecke narodne republike uhapsile grupu ukrajinskih vojnika u čeličani

B. VLAHOVIĆ

26. 05. 2022. u 20:12

JEDINICE Donjecke narodne republike koje "češljaju" deo po deo čeličane "Azovstalj", pronašle su i uhapsile grupu ukrajinskih vojnika.

АЗОВСТАЉ ПРЕПУН МРТВИХ: Јединице Доњецке народне републике ухапсиле групу украјинских војника у челичани

Foto: AP

Predsednik Donjecka Denis Pušilin nije saopštio tačan broj novih zarobljenika. Istraga treba da utvrdi zbog čega su ostali u "Azovstalju" pošto su se ostali vojnici i oficiri predali, noseći belu zastavu.


Na velikom prostoru "Azovstalja" i dalje leže tela ubijenih ukrajinskih vojnika koja se sporo odvoze.

Koliko je tačno poginulo u čeličani "Azovstalj" još se ne zna. U jedan pogon "Azovstalja" ukrajinski vojnici su donosili svoje poginule koje nisu mogli da sahrane.

Ruski ratni reporteri, koji se nalaze u "Azovstalju" i prate kako demineri čiste prostor, tvrde da su naišli na zastrašujuću sliku u tom pogonu gde su nađeni ostaci ubijenih vojnika.

Foto: AP

 


U Marijupolju su, u blizini starog groblja, pronašli zajedničku grobnicu u kojoj je, po prvim procenama, između 300 i 400 tela. Sada neki šire priču da su vojnici Azova, po komandi, mogli da likvidiraju strane plaćenike, koju su, odmah, iako bez ikakvih dokaza, prihvatili oni koji žude za senzacijama. Nema službenih informacija koliko je stranaca među zarobljenicima.


Vojni politikolog Andrej Koškin, šef katedre politikologije i sociologije na moskovskom Univerzitetu "Plahnova", kaže da nikada nije pomislio da su visoki oficiri NATO u skloništima "Azovstalja". Priču o tome da je u Marijupolju kanadski general koji zbog ljubavne afere nije postao tamošnji komandant oružanih snaga, ruski novinari su preneli iz kanadskih novina.


On dodaje da ni strani instruktori sigurno nisu bili u skloništima čeličane, nego isključivo u centrima za obuku. To što je nedaleko od pozicija nacionalističkog bataljona u Marijupolju pronađena britanska vojna uniforma ništa ne govori, takve tamošnja vojska ne koristi već deceniju, a mogu se kupiti u prodavnicama vojne opreme, kao i polovne robe.


- U bunkerima "Azovstalja" generali NATO nisu imali šta da rade. Moguće je da su tamo bili neki vojni savetnici, ali do sada o tome nema konkretnih podataka. Tek kad se obave razgovori sa svim zarobljenicima znaće se koliko je bilo stranaca - kaže Vladislav Šurigin, moskovski vojni ekspert, koji ne veruje u priče da su vojnici Azova mogli da likvidiraju strance.

Prva etapa suđenja ukrajinskim nacionalistima biće u Marijupolju do kraja 2022, izjavio je predsednik Donjecke NR, Denis Pušilin. Od zarobljenika u Marijupolju, na sud će oni koji su počinili krivična dela. Baš u Marijupolju je Azov, od 2014, napravio mnogo zločina. Što se tiče razmene zarobljenika u Donjecku, naciste neće razmenjivati, jer imaju veoma mnogo drugih ukrajinskih zarobljenika.


Ambasador Luganska u Moskvi Rodion Mirošnik kaže da se u Donjecku i Lugansku nalazi oko 8.000 zarobljenih ukrajinskih vojnika. Prvi ukrajinski vojnici koji će se vratiti kući, posle razmene, biće rezervisti i teritorijalci koji nisu počinili zločine, već su prisilno poslati na front. Jedan od onih koji će biti izveden pred sud je Denis Prokopenko (31) poznatiji kao Redis, komandant puka Azov, u činu potpukovnika Nacionalne garde Ukrajine. Njegov deda je ratovao protiv sovjetske armije u jedinicama Finske.


Prokopenko je u Kijevu studirao nemačku filologiju. U politiku je došao preko "Ultrasa", navijača kijevskog Dinama. U Azovu je bio od maja 2014, u bataljonu koji su finansirali oligarsi Kolomojski i Sergej Taratuta. Glavni pokrovitelj im je bio ministar policije Sergej Avakov. Zato su Azov mnogi zvali "džepna armija" Avakova. Za dan nezavisnosti Ukrajine 19. marta ove godine Zelenski ga je nagradio Ordenom Bogdana Hmeljnickog i Ordenom heroja Ukrajine.


Svjatoslav Palmer (40), poznatiji po nadimku Kalina bio je zamenik komandanta bataljona Azov i ujedno pres-oficir. On je najčešće saopštavao poruke preko društvenih mreža. U Lavovu je završio ekonomski fakultet. Još 2000. pridružio se nacionalističkoj grupi "Patrioti Ukrajine". Sudilo mu se jer je žestoko istukao dvojicu zemljaka koji su bili proruski orijentisani i od sredine 2014. bio je u kažnjeničkom bataljonu Azova. I on je dobio više ordena za službu u toj zloglasnoj jedinici.


Major Sergej Volinski (30), čiji je nadimak bio Volina je zarobljen kao v. d. komandanta 36. brigade morske pešadije. Do 2014. služio je na Krimu, a posle tamošnjeg referenduma o pripajanju Rusiji, povukao se u Ukrajinu sa jedinicom, ali bez oružja. Zelenskiga je 3. maja nagradio Ordenom Bogdana Hmeljnickog za hrabrost i čuvanje suvereniteta.


Dvojica ruskih vojnika koje su zarobile ukrajinske snage, izjasnili su se juče, tokom drugog suđenja za ratne zločine u ratu u Ukrajini, krivim za granatiranje jednog grada u istočnom delu zemlje. Tužioci traže kaznu od 12 godina zatvora za Aleksandera Bobikina i Aleksandera Ivanova zbog, kako su naveli, kršenja zakona o ratu. 

Foto: AP

 

KLIČKO: UKRAJINCI KAO ALBANCI


GRADONAČELNIK Kijeva Vitalij Kličko je, u razgovoru za švajcarski list "Kanton 27", zahvalio Albancima i takozvanom Kosovu na vojnoj podršci i na solidarnosti sa ukrajinskim narodom, istakavši da "se Ukrajinci bore protiv ruskog okupatora, kao Albanci nekada protiv srpskog okupatora". Ovaj bivši svetski šampion u boksu poručio je Albancima: 
- Da Kličko bilo šta zna o istoriji znao bi da je Kosovo i Metohija deo Srbije i da nije moguće okupirati sopstvenu zemlju - kaže srpski ministar policije Aleksandar Vulin  i dodaje da "ono što Kličko priznaje šiptarima u Srbiji moraće da prizna i Rusima u Ukrajini".

ZERKALjEVA: "DRUŽBA" JE POLUGA


SAVETNICA ukrajinskog ministra energetike Jelena Zerkalj, izjavila je da Kijev ima polugu za pritisak na Budimpeštu, a to je cev naftovoda "Družba" preko ukrajinske teritorije "sa kojim bi moglo nešto da se desi". Zerkaljeva smatra da Mađarska, koja se protivi uvođenju sankcija EU na rusku naftu, koristi situaciju da ucenjuje EU. Naftovod "Družba" ide od Samarske oblasti kroz Brajns, račva se na severne i južne cevi i nastavlja preko Belorusije, Ukrajine, Poljske, Nemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Letonije i Litvanije. Obezbeđuje izvoz ruske nafte u Evropu. Ukrajinska cev je u vlasništvu kompanije "Ukrtransnafta", a Rusija plaća tranzit.

O AZOVU ZA MESEC DANA

VRHOVNI sud Rusije razmotriće, 29. juna, zahtev Državnog tužilaštva RF da se ukrajinski bataljon Azov okarakteriše kao teroristička organizacija, iako se ta odluka očekivala juče. Rasprava će se voditi iza zatvorenih vrata, jer predmet ima naznaku "tajno".

Krivični zakon Rusije za učesnike i pomagače terorističke organizacije predviđa zatvorske kazne od 10 do 20 godina, a za organizatore od 15 do 20 godina. Kazne se oslobađaju samo oni koji do hapšenja napuste organizaciju. Kongres SAD je 2017. zabranio pomoć puku Ukrajinske nacionalne garde Azov, zalepivši mu etiketu neonacističke organizacije.


Zbog toga što se i službeno tvrdilo da su ruske službe za prisluškivanje čule kako se na skloništima "Azovstalja" i Metalurškog kombinata "Iljič" govori na šest jezika, mnogi su očekivali da će među zarobljenicima biti veći broj stranaca. Najveće je interesovanje za podatak da li, među zarobljenicima, ima stranih instruktora i zapadnih generala o kojima su pisali neki novinari u Rusiji, ali i na Zapadu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista