BUGARSKI MINISTAR O SAJBER NAPADU NA POŠTU: Glasine o umešanosti Rusije u hakerskom napadu teško potvrditi

Novosti online

21. 05. 2022. u 00:07

MINISTARSTVO za pitanja elektronskog upravljanja nema novih informacija o tome da je Rusija umešana u sajber napad na elektronski sistem „Pošta Bugarske“, izjavio je ministar Božidar Božanov na pitanje „bTV“ da li su tačne informacije o umešanosti ruskih hakera.

БУГАРСКИ МИНИСТАР О САЈБЕР НАПАДУ НА ПОШТУ: Гласине о умешаности Русије у хакерском нападу тешко потврдити

Foto B. Subašić

Kako je poznato, zlonamerna aktivnost protiv „Pošte Bugarske“ primećena je još početkom aprila, a sam napad na elektronski sistem dogodio se sredinom aprila i prouzrokovao je blokadu u radu servisa.

-Nemamo nove informacije koje bi potvrdile ove pretpostavke, teško da će se dokazi ikada pojaviti. U ‘Pošti Bugarske’ mnogo puta su ignorisali temu sajber bezbednosti, zbog čega je njeno rukovodstvo preuzelo odgovornost i otpušteno je. To je bio oštar potez, ali, po mom mišljenju, adekvatan, istakao je Božanov.

Prema njegovim rečima, poslednjih nekoliko nedelja stručnjaci evidentiraju sajber napade i na sisteme drugih institucija, iako oni nisu stradali onako ozbiljno kao „Pošta Bugarske“.

-Kada pokušamo da utvrdimo ko je izvršio određeni napad, nikada nema stoprocentne sigurnosti, ali se u obzir uzimaju različiti indikatori i činjenice, ocenio je ministar.

Glavni problem, kako se navodi, postala je isplata penzija: penzioneri su prinuđeni da sada svoj novac preuzmu jedino prema mestu prijave u konkretnom poštanskom odeljenju. Nakon toga je Vasil Veličkov, savetnik premijera za efikasno upravljanje Kaline Konstantinove izjavio da karakter napada govori i o umešanosti Rusije. Prema njegovim rečima, kod virusa je sastavljen tako da ne bi mogao da bude efikasan u Rusiji ili zemljama bivšeg SSSR.

-Očigledno je da virus i zlonamerni alati ukazuju da dolaze iz Rusije, u prilog tome su i korišćene tehnike prodiranja i cela priprema napada, izjavio je Veličkov sredinom aprila.

Danas je potpredsednica Vlade na sednici parlamenta takođe saopštila da su sve penzije i socijalna davanja isplaćeni do Uskrsa.

Kako je zaključio Božanov, poslednjih nedelja učestali su sajber napadi na sajtove državnih institucija zemalja kao što su Letonija, Litvanija, Estonija i Poljska. Kako pretpostavlja, za to su najverovatnije odgovorne hakerske grupe, povezane sa Rusijom, ali nije obavezno da ih ona i finansira.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!