BUGARSKI MINISTAR O SAJBER NAPADU NA POŠTU: Glasine o umešanosti Rusije u hakerskom napadu teško potvrditi

Novosti online

21. 05. 2022. u 00:07

MINISTARSTVO za pitanja elektronskog upravljanja nema novih informacija o tome da je Rusija umešana u sajber napad na elektronski sistem „Pošta Bugarske“, izjavio je ministar Božidar Božanov na pitanje „bTV“ da li su tačne informacije o umešanosti ruskih hakera.

БУГАРСКИ МИНИСТАР О САЈБЕР НАПАДУ НА ПОШТУ: Гласине о умешаности Русије у хакерском нападу тешко потврдити

Foto B. Subašić

Kako je poznato, zlonamerna aktivnost protiv „Pošte Bugarske“ primećena je još početkom aprila, a sam napad na elektronski sistem dogodio se sredinom aprila i prouzrokovao je blokadu u radu servisa.

-Nemamo nove informacije koje bi potvrdile ove pretpostavke, teško da će se dokazi ikada pojaviti. U ‘Pošti Bugarske’ mnogo puta su ignorisali temu sajber bezbednosti, zbog čega je njeno rukovodstvo preuzelo odgovornost i otpušteno je. To je bio oštar potez, ali, po mom mišljenju, adekvatan, istakao je Božanov.

Prema njegovim rečima, poslednjih nekoliko nedelja stručnjaci evidentiraju sajber napade i na sisteme drugih institucija, iako oni nisu stradali onako ozbiljno kao „Pošta Bugarske“.

-Kada pokušamo da utvrdimo ko je izvršio određeni napad, nikada nema stoprocentne sigurnosti, ali se u obzir uzimaju različiti indikatori i činjenice, ocenio je ministar.

Glavni problem, kako se navodi, postala je isplata penzija: penzioneri su prinuđeni da sada svoj novac preuzmu jedino prema mestu prijave u konkretnom poštanskom odeljenju. Nakon toga je Vasil Veličkov, savetnik premijera za efikasno upravljanje Kaline Konstantinove izjavio da karakter napada govori i o umešanosti Rusije. Prema njegovim rečima, kod virusa je sastavljen tako da ne bi mogao da bude efikasan u Rusiji ili zemljama bivšeg SSSR.

-Očigledno je da virus i zlonamerni alati ukazuju da dolaze iz Rusije, u prilog tome su i korišćene tehnike prodiranja i cela priprema napada, izjavio je Veličkov sredinom aprila.

Danas je potpredsednica Vlade na sednici parlamenta takođe saopštila da su sve penzije i socijalna davanja isplaćeni do Uskrsa.

Kako je zaključio Božanov, poslednjih nedelja učestali su sajber napadi na sajtove državnih institucija zemalja kao što su Letonija, Litvanija, Estonija i Poljska. Kako pretpostavlja, za to su najverovatnije odgovorne hakerske grupe, povezane sa Rusijom, ali nije obavezno da ih ona i finansira.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!