MAJMUNSKA VARIOLA STIGLA U ITALIJU: Potvrđen jedan slučaj - izolovan mladić koji je stigao sa Kanarskih ostrva

M.Ostojić

20. 05. 2022. u 13:30

U ITALIJI je potvrđen jedan slučaj „majmunske variole“, a ispituju se još dva sumnjiva (Monkeypox virus), a izolovani pacijent je mladić koji je stigao sa Kanarskih ostrva, virus je izolovan u rimskoj Klinici za infektivne bolesti „Spalancani“.

МАЈМУНСКА ВАРИОЛА СТИГЛА У ИТАЛИЈУ: Потврђен један случај - изолован младић који је стигао са Канарских острва

Foto: EPA

Reč je o bolesti koja se prenosi sa divljih životinja, smatra se da potiče od divljih pacova, prenosi se na čoveka i slučajnim dodirom zaražene životinje žive ili mrtve, konzumiranjem zagađenog mesa, a najčešće dahom i kapljicama iz usta ako se osoba nalazi blizu zaražene osobe, preko kože koja ima oštećenja ili ako su uočeni plikovi i zagnojene bubuljice na seksualnim organima putem seksualnog kontakta.  

 U Kongu je to endemska bolest, poznata u šumovitim predelima centralne i zapadne Afrike, a još 2003. uočena je u SAD, sada u kratkom periodu dijagnostikovani su slučajevi u Kanadi 13, u Velikoj Britaniji, Portugalu, Španiji, Francuskoj i sada u Italiji, ukupno u samo nekoliko dana identifikovanih 20 u ovim zemljama.

Simptomi bolesti su različiti, nekada blagi nekada veoma teški, temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, naduvane limfne žlezde, osipi na koži, plikovi i gnojave bubuljice koji izazivaju veliki svrab i bolove. Dešava se da simptomi nestanu u roku od 14 do 21 dan, vreme inkubacije majmunske variole je različito, može da bude između 6 i 13 dana ali može i između 5 i 21 dan.

Stručnjaci podvlače da ovaj tip „majmunske variole“ nema bilo kakve veze sa onom radikalno eliminisanom 1980. godine kada je stepen smrtnosti iznosio 30 procenata, ovaj virus ima 1 procenat smrtnosti, do sada identifikovan, a u predelu Konga može da dosegne i do 10 procenata.

Kako objašnjava dr Mateo Baseti, poznati infektolog iz bolnice San Martino u Đenovi, vakcina protiv variole ne pravi se još od 1971, znači veliki deo populacije nije primio tu vakcinu i nije zaštićen od majmunske variole. Problem postaje evropski, globalan, Svetska Zdravstvena organizacija (OMS) govori o „brzoj evoluciji situacije“ jer se iz časa u čas uvećava broj sumnjivih slučajeva i moraju se ujednačiti u načinu osmatranja sve zemlje, razmenjivati urgentno informacije kako bi se izbegla eventualna žarišta.

Dr Baseti smatra da će u Evropi za samo nekoliko dana biti više hiljada slučajeva oboljenja. Jer sadašnji lekari nisu nikada videli ovaj tip variole, postoje terapije ali ako se zaraza uoči rano, a u teškim slučajevima savetuje se tretman sa već registrovanim antiviralnim lekovima.

 S obzirom na to da su sva tri slučaja u Italiji zabeležena u Laciju, usred turističke sezone, u regionu su uvedene mere osmatranja svakog sumnjivog slučaja kako bi se sprečilo širenje sa čoveka na čoveka.

                                               

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!