PEKING OŠTRO UPOZORIO VAŠINGTON: U slučaju mešanja u unutrašnja pitanja Kine slede drastične mere zaštite

Srna

19. 05. 2022. u 11:57

DIREKTOR kineske Kancelarije Centralne komisije za spoljna pitanja Jang Džiječi poručio je američkom savetniku za državnu bezbednost Džejku Salivenu da će Peking preduzeti drastične mere zaštite suvereniteta i nacionalnih interesa ukoliko se Vašingon bude mešao u unutrašnja pitanja Kine.

ПЕКИНГ ОШТРО УПОЗОРИО ВАШИНГТОН: У случају мешања у унутрашња питања Кине следе драстичне мере заштите

Foto: Depositphotos

- Kina će preduzeti odlučne korake da zaštiti svoj suverenitet i bezbednosne interese i učinićemo da naše reči postanu stvarnost, rekao je Jang tokom telefonskog razgovora sa Salivenom.

Prema njegovim rečima, Vašington je preduzeo niz nekorektnih koraka i izjava kojima se mešao u unutrašnja pitanja Kine i naškodio kineskim nacionalnim interesima. Jang je precizirao da je pitanje Tajvana najosetljivije i najvažnije u odnosima Kine i SAD.

On je istakao da će, ukoliko Vašington nastavi da igra na "kartu Tajvana" i da se kreće "pogrešnim putem", situacija neizbežno rezultirati pojavom "opasne situacije", javio je "Sputnjik".

- Pozivamo SAD da jasno shvate situaciju, da strogo poštuju svoje obaveze, princip "Jedne Kine" i tri zajednička saopštenja Pekinga i Vašingtona - dodao je Jang.

Peking smatra Tajvan neodvojivim delom suverene teritorije Kine i protivi se bilo kakvom kontaktu tog ostrva sa drugim državama, dok su SAD podržale tajvanske snage koje se zalažu za nezavisnost i prodale oružje tom ostrvu.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije