KIJEV TRAŽI AMERIČKE VBR M270: Vašington strahuje da bi moglo da se koristi za napad na Rusiju

P. Z. S. / ria.ru

18. 05. 2022. u 23:55

KIJEV već nekoliko meseci traži od Sjedinjenih Država da isporuče precizne raketne sisteme za više lansiranja M270 (VBR), ali Vašington ne žuri da pristane, plašeći se dugotrajnog i eskalacionog ukrajinskog sukoba, piše list Politiko, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

КИЈЕВ ТРАЖИ АМЕРИЧКЕ ВБР М270: Вашингтон страхује да би могло да се користи за напад на Русију

Foto US Federal Goverment

Prema pisanju publikacije, predstavnici Kijeva su u poslednje vreme sve više razočarani što se administracija Džoa Bajdena opire transferu proizvodnje raketnih sistema dugog dometa. Ovo oružje, sa stanovišta Ukrajine, ima odlučujući značaj u kontekst neprijateljstava u Donbasu, primećuje list.

-Zvaničnici ukrajinske vlade su tražili od Sjedinjenih Država da isporuče VBR u roku od tri meseca, kažu izvori.

Istovremeno, primećuju strahovanja Bele kuće da se ovi sistemi mogu koristiti za nanošenje udara na rusku teritoriju, što će izazvati „širenje i produženje sukoba sa Ukrajinom”.

Drugi izvor je rekao da je nabavka takvog oružja u „aktivnoj diskusiji“. On, međutim, ističe da još ne postoji vremenski okvir za postizanje mogućeg dogovora o ovom pitanju.

Kako proizilazi iz materijala novina, SAD su poslednjih meseci, preko svojih istočnoevropskih saveznika, tajno prebacile u Ukrajinu nekoliko jedinica MLRS sovjetskog tipa. Međutim, Kijev insistira na snabdevanju preciznijim i moćnijim američkim sistemima, nastojeći da „zaustavi napredovanje Rusije u Donbasu“.

BONUS VIDEO: AKCIJA KOD MARINIKE: Ruska artiljerija udara po ukrajinskim položajima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)