ŠAMAR BIRAČA KANCELARU OLAFU ŠOLCU: Stranka nemačkog kancelara poražena na izborima u Severnoj Rajni-vestfaliji

I. S.

16. 05. 2022. u 21:01

SOCIJALDEMOKRATE nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je na kormilu države nasledio Angelu Merkel, pretrpele su istorijski poraz u zapadnoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija. Ubedljivu pobedu na izborima odnela je Hrišćansko-demokratska unija (CDU), stranka bivše kancelarke.

ШАМАР БИРАЧА КАНЦЕЛАРУ ОЛАФУ ШОЛЦУ: Странка немачког канцелара поражена на изборима у Северној Рајни-вестфалији

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Kao i na federalnim izborima, partija Zelenih bi mogla da odlučuje o formiranju nove vlade u okviru potencijalne koalicije sa Šolcovim socijaldemokratama i liberalima (FDP). Zeleni imaju ključnu ulogu i mogu da sastave vladu sa demohrišćanima, dok je za savez sa socijaldemokratama potrebno da liberali ne pređu cenzus, ili će, ako ga pređu, morati da učestvuju u koaliciji.

- Socijaldemokratska stranka (SPD) će pokušati da formira takozvanu "semafor koaliciju" sa Zelenima i FDP - najavio je generalni sekretar ove partije Kevin Kinert.

Prema rezultatima ankete nemačkog Instituta za politička istraživanja "Infratest dimap", CDU je dobila 35,7 odsto glasova, dok su socijaldemokrate osvojile 27 odsto. Zelenima je pripalo 18,1 odsto biračkog tela, skoro 11,7 odsto više nego na prethodnim izborima.

Veliki gubitnici su liberali koji su na samoj ivici izbornog cenzusa od pet odsto, komentariše Dojče vele i dodaje da je desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) takođe izgubila deo birača u odnosu na prošle izbore, ali da će, po svoj prilici, ponovo biti u pokrajinskom parlamentu, za razliku od Levice, koja je daleko od cenzusa. Izbore je obeležio i rekordno mali odziv birača, 56 odsto, što je devet procenata manje nego pre pet godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)