KIJEV PREDLOŽIO RAZMENU RANJENI ZA ZAROBLJENE: Na frontu u Istočnog Ukrajini sve više poginulih, povređenih - ali i zarobljenika i dezertera

Branko Vlahović/Od stalnog dopisnika MOSKVA

12. 05. 2022. u 22:23

RUKOVODSTVO u Kijevu, predložilo je da se teško ranjeni ukrajinski vojnici koji se nalaze u "Azovstalju", u Marijupolju, razmene za zarobljene ruske vojnike, potvrdila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

КИЈЕВ ПРЕДЛОЖИО РАЗМЕНУ РАЊЕНИ ЗА ЗАРОБЉЕНЕ: На фронту у Источног Украјини све више погинулих, повређених - али и заробљеника и дезертера

Kijev, Foto AP

Po njenim rečima, to jedna od mogućnosti da se ti ljudi oslobode, jer ukrajinska vojska ne može da deblokira "Azovstalj". Pregovori se nastavljaju.

Mada je rukovodstvo u Kijevu svesno da vojnom operacijom ne može da oslobodi svoje vojnike iz podruma "Azovstalja", jedan broj "jastrebova" i dalje priča o kontranapadu. Bivši komandir bataljona "Azov", Maksim Žorin kaže kako se priprema vojna operacija deblokade Marijupolja. A bivši šef Spoljne obaveštajne službe Ukrajine, Nikolaj Malomuž, govori o slanju stotina hiljada vojnika da deblokiraju Marijupolj i oslobode "Azovstalj". On govori o istovremenoj kontraofanzivi na jug i istok.

Očigledno da Malomuž ipak nema pravu informaciju o stanju na frontu gde stalno raste broj zarobljenih ukrajinskih vojnika.Većina tih zarobljenika su rezervisti koji nisu spremni, ni motivisani za rat u Donbasu. Savetnik predsednika Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak govori o tome da će se "u perspektivi krenuti u kontraofanzivu", više zbog umirivanja javnog mnjenja, nego što se sada prave realni vojni planovi. Zelenski je, minulih dana, otvoreno rekao da je razblokiranje Marijupolja nemoguće.

Jedino što je preostalo ukrajinskoj vojsci je da artiljerijom i raketama gađa gradove u istočnom delu Ukrajine koji više nisu pod njihovom kontrolom. To potvrđuju i reči osnivača nacionalističkog bataljona "Azov", Andreja Bileckog, koji je uoči Dana pobede, 9. maja, izjavio da će ukrajinska vojska gađati raketama "Točka-u" one koji budu u kolonama "Besmrtnog puka". Dobro je da ipak nije bilo gađanja raketama mada je i za vreme praznika sa obe strane artiljerija gruvala.

Šefica monitoring misije UN Matilda Bogner saopštila je da imaju dokaze da Ukrajinci muče zarobljene ruske vojnike i sa njima povezane grupe.

- Dobili smo pouzdanu informaciju i snimke o mučenjima zarobljenih ruskih vojnika. I dalje se pojavljuju video snimci na kojima se vidi neljudsko obraćanje prema zarobljenicima - kazala je Bognerova. Ona ističe da obe strane teraju zarobljenike da se izvinjavaju pred kamerama.

Uprkos moćnoj antiruskoj propagandi u zapadnim medijima istina o zverstvima ukrajinskih vojnika, ponegde se ipak pojavljuje. Bivši francuski vojnik Adrien Boke, koji je tri nedelje boravio u humanitarnoj misiji u Ukrajini po povratku u zemlju, ispričao je domaćim novinarima o zlodelima bataljona "Azov".

- Bio sam svedok zločina koje su napravili pripadnici ukrajinskih nacionalističkih bataljona, ali o tome se kod nas u Francuskoj ne govori. Šokiran sam da francuski mediji pozivaju kao eksperte ljude koji nisu bili u Ukrajini i ništa ne znaju o tome. Video sam vojnike "Azova" sa neonacističkim obeležjima.Bio sam u kontaktu sa tim ljudima i razgovarao i oni ne skrivaju svoje nacističke poglede - kazao je Boke.

Otimaju imovinu

SAVET nacionalne bezbednosti Ukrajine odlučio je da se otme imovina ruskih banaka-Sberbanke i VEB banke. Političari u Kijevu najavili su već ranije da će oduzeti svu imovinu kompanijama, čiji su vlasnici građani Rusije.

On je za vreme boravka u Ukrajini dosta toga snimio, jer je bio svedok kako pripadnici "Azova" pucaju u noge zarobljenim ruskim vojnicima, a ruskim oficirima u glavu. Interesantno je da su njega na putu do kuće, na granci Ukrajine držali čak deset sati, iako nisu mogli da nađu ništa sumnjivo, jer snimke već bio prebacio.

Mnogi se u Rusiji pitaju šta je razlog što jedinice Donjecke i Luganske vojske, potpomognute ruskim snagama, brže ne napreduju. U Ministarstvu odbrane RF kažu da su u rejonu Slavjanska i Kramatorska jednice napravile rovove i utvrđnja u dužini od 170 kilometara. Oni imaju dovoljne zalihe oružja i municije, kao i goriva, a takođe su obezbedili velike zalihe hrane i lekova. Nacionalisti drže kao živi štit oko 90.000 građana Kramatorska i Slavjanska.

Ukrajinska vojska i juče je gađala Donjeck. Artiljerijom koja se nalazi u mestu Novomihajlovka, Ukrajinci su gađali po gradskim rejonima Donjecka.

Foto Tanjug/AP

Na drugoj strani, Ministarstvo odbrane Rusije, saopštilo je da je u minula 24 sata uništilo oko 120 ukrajinskih vojnih objekata među kojima su dva skladišta municije u Černigovskoj oblasti u blizini grada Novgorod-Severski. U Harkovskoj oblasti je uništeno skladište raketno-artiljerijskog oružja, a nedaleko od Odese, pogođen je radar koji je služio za navođenje sistema S-300.

Ruske jedinice, juče su zauzele fabriku baruta "Zarja", u mestu Voevodovka u Luganskoj NR. Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov čiji specijalci učestvuju zajedno sa ruskom gardom u ratu u Istočnoj Ukrajini, saopštio je su zarobili više ukrajinskih vojnika iz teritorijalne odbrane. Njima su dali da se telefonom jave rodbini i potvrde da su živi. Kadirov je saopštio i to da je iz Čečenije krenula nova grupa dobrovoljaca sa zadatkom da zaštiti stnovništvo Donjecke i Luganske narodne republike.

Luganska republika hoće sa Rusijom

PREDSEDNIK Luganske NR Leonid Pasečnik izjavio je juče da je jedini pravi put da se ta nova država pripoji Ruskoj federaciji."Prošli smo mnogo muka u minulih osam godina. Narod želi mir i stabilnost, a to možemo imati samo ako budemo u sastavu Ruske federacije - kazao je Pasečnik.

Komandant grada Rubežnoe u Luganskoj oblasti, koji je sada pod kontrolom ruskih snaga, tvrdi da se jedan broj ukrajinskih vojnika presvlači u civilna odela da bi izašli iz grada kao izbeglice. Vojska Luganske NR, uhvatila je više takvih ukrajinskih vojnika.

Trenutno je u tom gradu ostalo oko 4.000 stanovnika, a ostali se još ne vraćaju, jer sada ukrajinske snage granatiraju stambeni deo tog grada koji je donedavno bio pod njihovom kontrolom.

U Odeskoj oblasti sve je više dezertera u jedinicama teritorijalne odbrane, koji ne žele na front. Jedan broj skrivao se u lokalnim selima, dok su drugi uspeli da pobegnu u Moldaviju.

Belgorodskoj oblasti gde je poginula jedna osoba, a sedmoro je ranjeno. Oštećeno 17 kuća i šest automobila. Porazbijani su prozori lokalne škole.

Naknada za smrt dobrovoljcima

RUSKA vlada je utvrdila visinu kompenzacije koju će dobiti rodbina poginulih, ili ranjenih dobrovoljaca u Donbasu. Za poginulog, država će dati pet miliona rubalja, a za ranjenog, tri miliona.

Ipak kupuju u rubljama

DO SADA je 20 zapadnih kompanija otvorilo račune u rubljama u "Gasprom banci" da bi mogli da kupuju ruski gas po formuli koju je odredila Moskva, piše agencija "Blumberg". Još 14 zapadnih kompanija namerava da otvori račun u rubljama. Sve te zapadne kompanije su otvorile po dva računa. Novac šalju na svoj devizni račun, a onda se evro, ili dolar transferiše u rublje.

Foto Shutterstock

Premijer Italije Dragi izjavio je da evropske kompanije mogu slobodno da kupuju od Rusa gas za rublje, jer to neće biti kršenje sankcija. On je kazao da je Nemačka već platila gas rubljama. "Niko nije jasno objasnio da li je plaćanje gasa rubljama kršenje sankcija ili ne", kazao je Dragi.

Lukoil je kupio Šelovu firmu ćerku u Rusiji. Tako je Lukojl postao vlasnik mreže Šelovih benzinskih pumpi kao i fabrike ulja.Šel je odlučio da napusti Rusiju početkom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Kontrolisana razmena informacija

DA biizbegla konfrontaciju sa Rusijom, američka predsednička administracija je napravila upustvo kako da se razmenjuju informacije sa Ukrajinom. Kako piše Vašington post Amerikanci neće predavati informacije koje bi im pomogle da se likvidiraju visoki ruski vojni oficiri među kojima su ministar Sergej Šojgu i načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov. Zabrana delenja informacija se ne odnosi na ruske generale koji se nalaze na teritoriji Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave