NE ZABORAVITI GENOCID U NDH: Francuski istoričar Trud, za "Novosti", o izložbi u dransiju, povodom dana pobede

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

09. 05. 2022. u 10:00

MONSTRUOZNO masovno planirano ubijanje dece kao ono koje je izvršeno u Jasenovcu nije bilo organizovano čak ni u Aušvicu. Namera mi je bila da Francuzima, na Dan pobede u Drugom svetskom ratu, pokažem samo deo tih strahota.

НЕ ЗАБОРАВИТИ ГЕНОЦИД У НДХ: Француски историчар Труд, за Новости, о изложби у дрансију, поводом дана победе

Foto G. Čvorović

To, u razgovoru za "Novosti", poručuje francuski istoričar Aleksi Trud, koji je organizovao konferenciju "Deca, žrtve ustaškog genocida". Uz konferenciju, prikazano je i šest velikih panoa sa potresnim fotografijama iz istorijskih arhiva, i isto toliko teksta na osnovu koga su posetioci i učesnici mogli da se upoznaju sa razmerama stravičnog zločina.

- Izložbu sam pripremao više od godinu dana i namera mi je bila da na više događaja opsežno ovdašnjoj javnosti predstavim ovde malo poznate činjenice iz ustaških logora, Jasenovca, ali i drugih koji su postojali širom NDH. Nikada do sada u Francuskoj nije ništa slično organizovano - ističe Trud za naš list.

Jučerašnja konferencija je održana u Dransiju, gradiću u severoistočnom pariskom predgrađu. Osim simboličnog datuma, imajući u vidu da se Dan pobede na Zapadu proslavlja 8. maja, i lokacija ima poseban značaj, jer se baš u Dransiju nalazio jedan od najvećih sabirnih koncentracionih logora u Francuskoj, odakle su na stratišta i u nemačko zarobljeništvo odvođeni francuski Jevreji, pravoslavci, Romi, učesnici pokreta otpora. U ovom gradu se nalazi i spomen-obeležje, vagon kojim su deportovani logoraši. Simbolika se ogleda i u tome što se sve poklapa s nedavnim obeležavanjem godišnjice oslobođenja Jasenovca.

Na konferenciji su, pored Truda, učestvovali epsikop slavonski Jovan Ćulibrk, predsednik novoosnovane Fondacije za pomen žrtvama Jasenovca David Jakovljević, francuski poslanik Žan-Kristof Lagard i njegova supruga gradonačelica Dransija Od Lagard. Gradonačelnica je najavila da će se ova manifestacija ubuduće održavati svake godine u Dransiju.

Foto G. Čvorović

"Dara..." - 20. maja

Uz jučerašnju postavku i konferenciju u Dransiju, program obuhvata i izložbu u zgradi Opštine obližnjeg Rensija od 16. do 21. maja o ustaškom genocidu nad srpskom, jevrejskom, romskom i drugom decom. U istom francuskom gradu 20. maja biće prikazan i film "Dara iz Jasenovca". Trud ističe da je za kasnije planirano da izložba bude preseljena i u neke od francuskih muzeja vezanih za vreme pokreta otpora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!