SEĆANJE NA DELA RUSA I UKRAJINCA: U Parizu tradicionalno obeležen Dan pobede u Drugom ratu

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

09. 05. 2022. u 07:45

NE ZABORAVIMO vojnike koji su došli iz celog bivšeg Sovejtskog Caveza, uključujući ukrajinske i ruske, i koji su doprineli pobedi.

СЕЋАЊЕ НА ДЕЛА РУСА И УКРАЈИНЦА: У Паризу традиционално обележен Дан победе у Другом рату

Foto AP

Ovu poruku uputio je juče francuski šef diplomatije Žan Iv le Drijan, povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu, koji zapadni svet slavi dan ranije od istočnoevropskih zemalja.

- Pamtimo sve koji su se borili za slobodu i mir. Odbijamo bilo koji oblik instrumentalizacije i manipulacije sećanja na one koji su dali svoje živote - dodao je, istakavši da su juče obeleženi kraj Drugog svetskog rata i pobeda savezničkih boraca nad nacističkom Nemačkom.

Dan pobede, 77. po redu, juče je tradicionalno obeležen ceremonijom kod Večne vatre uz Trijumfalnu kapiju u Parizu. Svečanosti je, kao i uvek, predsedavao francuski šef države. Makron je to učinio samo dan pošto je u Jelisejskoj palati položio zakletvu za drugi petogodišnji mandat.

Najpre je položio cveće ispred spomenika Šarlu de Golu na Trgu Klemanso, da bi se zatim u pratnji Republikanske garde uputio Jelisejskim poljima ka Trijumfalnoj kapiji, gde je odao počast zastavi, izvršio smotru trupa i položio venac na Spomenik neznanom junaku. Po tradiciji, oživeo je Večnu vatru, a sve su pratili zvuci Marseljeze i Partizanske pesme.

Makron sa Slađanom Stamenović, Foto Privatna arhiva

Šef države se zatim pozdravio sa predstavnicima boraca, među kojima su bili i Srbi iz Pariza Slađana Stamenović, Stana Bilbija, Slobodan Đekić i Suzana Reljić. Razmenili su po običaju i nekoliko reči.

- Čestitali smo mu na reizboru. Zahvalio nam se na podršci, patriotizmu i čuvanju tradicije - prenela je utiske za "Novosti" Stana Bilbija, istakavši da su ovoga puta po protokolu bili prisutni samo francuski zastavnici.

JEDNA POBEDA, DVA DATUMA

KADA je nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel potpisao kapitulaciju Nemačkog rajha pred ruskim maršalom Žukovom, uBerlinu je bio 8. maj u 23 sata i 1 minut, a u Moskvi 1 sat i 1 minut 9. maja. Zato se proslavljaju oba datuma, zavisno od tradicije i vremenske zone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku