TAJVAN U PRIPRAVNOSTI: 18 kineskih aviona letelo blizu ostrva

Tanjug

06. 05. 2022. u 14:53

TAJVANSKE vazduhoplovne snage su danas pokušale da upozore 18 kineskih aviona koji su ušli u njihovu zonu protivvazdušne odbrane, saopštilo je ministarstvo odbrane u Tajpeju, prenosi Rojters.

ТАЈВАН У ПРИПРАВНОСТИ: 18 кинеских авиона летело близу острва

Foto: EPA

Broj aviona koji su bili uključeni u akciju bio je daleko manji od poslednjeg upada velikih razmera 23 januara, kada je učestvovalo 39 kineskih aviona, a ministarstvo je saopštilo da je najnovija misija uključivala šest kineskih lovaca J-11 i šest J-16, kao i dva bombardera H-6, navodi britanska agencija.

Bombarderi su, u pratnji protivpodmorničkog aviona I-8, odleteli ka jugu Tajvana preko kanala Baši koji odvaja ostrvo od Filipina.

Drugi avion je preleteo oblast severoistočno od ostrva Pratas koje je pod kontrolom Tajvana na gornjem kraju Južnog kineskog mora, prema mapi ministarstva.

Tajvanski lovci su poslati da upozore kineske avione, a rakete protivvazdušne odbrane raspoređene su da „prate aktivnosti“, saopštilo je ministarstvo.

Nije ispaljen nijedan hitac i kineska letelica nije letela u vazdušnom prostoru Tajvana, već u njegovoj identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane, precizirano je u saopštenju.

Tajvan je trenutno u stanju pojačane pripravnosti zbog bojazni da bi Kina mogla da iskoristi rusku invaziju na Ukrajinu da napravi sličnu vojnu akciju na ostrvu koje smatra svojom teritorijom, iako vlada u Tajpeju nije prijavila nikakve naznake da Peking priprema potencijalni napad, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice