RUSI ODGOVORILI PAPI FRANJI: "NJegova izjava je za žaljenje" - Otkriveni detalji razgovora crkvenih poglavara

Novosti online

04. 05. 2022. u 13:11

RIMSKI papa Franja je u nekorektnom tonu izneo detalje svog razgovora sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom, što je za žaljenje, saopštilo je Odeljenje za spoljne crkvene odnose RPC.

РУСИ ОДГОВОРИЛИ ПАПИ ФРАЊИ: Његова изјава је за жаљење - Откривени детаљи разговора црквених поглавара

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File/AP Photo/Andrew Medichini

Patrijarh Kiril je 16. marta razgovarao putem video-linka sa poglavarima Rimokatoličke crkve, rimskim papom i kenterberijskim nadbiskupom Džastinom Velbijem. Teme razgovora su bile pomoć izbeglicama, pravo svakog čoveka da ispoveda veru i maternji jezik bez političkog progona i uloga hrišćana u potrazi za mirom u Ukrajini.

- Za žaljenje je što je mesec i po dana nakon razgovora sa patrijarhom Kirilom, papa Franja izabrao pogrešan ton da prenese sadržaj ovog razgovora. Ovakve izjave teško da će doprineti uspostavljanju konstruktivnog dijaloga između rimokatolika i Ruske pravoslavne crkve, što je posebno neophodno u sadašnjem vremenu - navodi se u obrazloženju.

Patrijarh Kiril je papi rekao da je sukob počeo 2014. godine Majdanom u Kijevu, koji su rezultirali promenom ukrajinske vlasti. Posebnu pažnju posvetio je događajima u Odesi u maju 2014. i njihovim posledicama, pošto je "stravična lekcija Odese uticala na odluku stanovnika jugoistočne Ukrajine da brane svoja prava".

Takođe, patrijarh Kiril je podsetio na prekršeno obećanje NATO-a da se neće širiti na istok. Tokom razgovora sa pontifom, on je predložio da se postavi pitanje kako crkve mogu uticati na celu situaciju i pomoći u jačanju mira i izbegavanju eskalacije.

Papa Franja je u intervjuu koji je u utorak objavio list Korijere dela sera rekao da je patrijarh Kiril, tokom njihovog onlajn sastanka, "sa papira koji je držao u ruci čitao opravdanja" za specijalnu operaciju u Ukrajini.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: AZOVCI SKRNAVILI SVETINjE - "Hram su pretvorili u vojnu bazu"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)