DIREKTNA PRETNJA KINI: Amerika će reagovati ako Peking napravi vojnu bazu na Solomonskim ostravima

M.Đorđević

26. 04. 2022. u 22:17

SAD neće isključiti vojnu akciju ako Kina uspostavi bazu na Solomonskim ostrvima, izjavio je ambasador Danijel Kritenbrink, pomoćnik državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika, piše britanski Gardijan.

ДИРЕКТНА ПРЕТЊА КИНИ: Америка ће реаговати ако Пекинг направи војну базу на Соломонским остравима

Foto printskrin national interest

Američki diplomatski tim, uključujući Kritenbrinka boravio je na Solomonskim ostrvima 22. aprila i razgovarao sa premijerom te zemlje  Manasehom Sogavareom o novom bezbednosnom sporazumu sa Kinom. 

Jedan od najviših američkih zvaničnika na Pacifiku nije isključo vojnu akciju protiv Solomonovih ostrva ako bi se Kini omogućilo da tamo uspostavi vojnu bazu, rekavši da bezbednosni sporazum između ima uticaj na regionalnu bezbednost SAD i njenih saveznika. 

Američki tim je imao imao 90-minutni „konstruktivan i iskren“ sastanak sa premijerom  Sogavareom u kom je američki tim izneo zabrinutost zbog nedavno potpisanog bezbednosnog sporazuma sa Kinom .

Kritenbrink je ponovio spremnost SAD da deluju u regionu ako Kina uspostavi vojnu bazu.

„Naravno, poštujemo suverenitet Solomonovih Ostrva, ali smo takođe želeli da im stavimo do znanja da ako se preduzmu koraci za uspostavljanje de fakto stalnog vojnog prisustva, mogućnosti projekcije moći ili vojne instalacije, onda bismo bili značajno zabrinuti, i mi bismo odgovorili“, rekao je on.

Na pitanje šta bi taj odgovor mogao uključivati, rekao je: „Vidite, neću da spekulišem i nisam u poziciji da govorim o tome šta Sjedinjene Države mogu, a šta ne moraju da urade u takvoj situaciji".

Kritenbrink je takođe ukazao na vojne ambicije Kine, rekavši: „Mislim da je u ovom kontekstu važno imati na umu da znamo da Kina nastoji da uspostavi robusniju prekookeansku logistiku i osnovnu infrastrukturu koja bi omogućila Narodnooslobodilačkoj armiji da projektuje i održava vojnu moć na većim udaljenostima. Izneli smo našu zabrinutost… i nagovestili smo da ćemo nastaviti da pažljivo pratimo situaciju i da ćemo nastaviti da sarađujemo sa njima ubuduće.”

Tekst bezbednosnog sporazuma koji su potpisale Kina i Solomonska Ostrva je tajan, iako su poslanici Solomonskih ostrva pozvali premijera da ga javno objavi.

„Mislim da je jasno da je samo šačica ljudi u veoma malom krugu videla ovaj sporazum. A i sam premije je rekao da će podeliti detalje samo uz dozvolu Kine, što mislim da je takođe izvor zabrinutosti“, rekao je Kritenbrink.

BONUS VIDEO: UKRAJINCI NAPUŠTAJU POZICIJE: Pogledajte šta je ostalo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi