NE ŽELIMO STALNO VOJNO PRISUSTVO NA SOLOMONSKIM OSTRVIMA: Posle pretnji Australije, Peking spušta loptu

Srna

25. 04. 2022. u 15:23

IZJAVE u vezi sa navodnom željom Kine da izgradi stalno vojno prisustvo na Solomonskim ostrvima u okviru sporazuma o bilateralnoj bezbednosti su ništa drugo do dezinformacije, saopštio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

НЕ ЖЕЛИМО СТАЛНО ВОЈНО ПРИСУСТВО НА СОЛОМОНСКИМ ОСТРВИМА: После претњи Аустралије, Пекинг спушта лопту

Foto: EPA

"Tvrdnje koje iznose određeni ljudi sa prikrivenim motivima u vezi sa takozvanom kineskom vojnom bazom na Solomonskim ostrvima su dezinformacije", rekao je Vang.

Peking je prošle sedmice saopštio da su Kina i Solomonska ostrva potpisali okvirni sporazum o bezbednosnoj saradnji radi jačanja stabilnosti i dugoročnog mira na Ostrvima.

Premijer Australije Skot Morison izjavio je tokom vikenda da će izgradnja kineske vojne baze na Solomonskim ostrvima biti "crvena linija" za Kanberu i Vašington.

SAD su izrazile zabrinutost zbog sporazuma, a portparol Stejt departmenta Ned Prajs istakao je "široku prirodu bezbjednosnog sporazuma" koja bi mogla Kini da omogući razmeštanje snaga na Solomonskim ostrvima, podsjeća "Sputnjik".

On je upozorio da bi sporazum mogao da pojača nestabilnost na Solomonskim ostrvima i da "postavi zabrinjavajući presedan za šire područje pacifičkog ostrva".

Stejt department najavio je da će američki zvaničnici Kurt Kempbel i Danijel Kritenbrink posetiti Solomonska ostrva kako bi izrazili zabrinutost Vašingtona zbog rastuće aktivnosti Kine u regionu i slične zabrinutosti koje su izrazili saveznici SAD u južnom Pacifiku, uključujući Australiju i Novi Zeland. 

BONUS VIDEO: EKOLOŠKA KATASTROFA U TUNISU: Nafta curila iz motora tankera koji prevozi 750 tona nafte

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)