MAKRON SE OBRATIO PRISTALICAMA NAKON POBEDE: Obećao im nezavisniju Francusku i jaču Evropu

Goran Čvorović - Od stalnog dopisnika: PARIZ

24. 04. 2022. u 21:54

- POSLE pet godina transformacije, srećnih i teških trenutaka, većina mi je dala poverenje da vodim našu Republiku još pet godina – poručio je Emanuel Makron u nedelju uveče, praćen ovacijama okupljenih pristalica na Marsovim poljima kod Ajfelove kule.

МАКРОН СЕ ОБРАТИО ПРИСТАЛИЦАМА НАКОН ПОБЕДЕ: Обећао им независнију Француску и јачу Европу

Foto: Profimedia

S rukom na srcu, obratio se i svom izbornom timu.

- Znam šta vam dugujem – poručio je.

Dirnut, emotivan, gotovo suznih očiju u pojedinim trenucima, zahvalio se svima koji su glasali za njega. Naglasio je da će se u sledećem mandatu boriti za "nezavisniju Francusku i jaču Evropu".

Založio se za inovacije, zahtevan i ambiciozan projekat zasnovan na radu, ravnopravnije društvo, jednakost između muškaraca i žena, najavio Francusku kao "veliku ekološku naciju."

- Ova nova era neće biti nastavak prethodnog petogodišnjeg mandata – rekao je i najavio inovantnije i bolje predsedavanje, uz poruku: - Možemo da živimo srećniji u Francuskoj.

Istovremeno je poručio da je svestan iskazanih razlika tokom predizborne kampanje, kada su iskazane velike razlike u društvu.

Makron povećao razliku

Na osnovu većeg broja prebrojanih glasova, Makron je povećao razliku u odnosu na Marin Le Pen i ona je dva sata posle zatvaranja birališta iznosila 58,6 prema 41,4.

- Znam da su mnogi glasali za mene ne zbog mojih ideja, već da bi zaustavili krajnju desnicu – bio je iskren i poručio da ga ti glasovi obavezuju.

Nije dao da okupljeni zvižde Le Penovoj kada je spomenuo njeno ime, a obratio se i njenim biračima.

- Od sada, više nisam kandidat jedne grupe, već predsednik svih – naglasio je.

Istakao je da treba pružiti odgovor svima koje su "ljutnja i neslaganje naveli da glasaju za krajnju desnicu."

- To će biti moj zadatak i onih koji me okružuju – rekao je.

Stavio je do znanja i da je svestan "ćutanja" onih koji nisu glasali, te da takođe da treba da se odgovori na njihove zahteve.

Podsetio je i na teške trenutke kroz koje trenuto prolazi Evropa.

- Rat u ukrajini je tu da nas podseti da prolazimo kroz tragična vremena – kazao je Makron.

Novi-stari predsednik Francuske je govor održao sat i po posle objavljivanja prvih preliminarnih rezultata, a na dolasku je neprestano zastajao i pozdravljao se sa pristalicama. Do bine kod Marsovih polja je došao sa suprugom Brižit, držeći se sa njom za ruke, u pratnji veće grupe dece, uz zvuke evropske himne “Oda radosti”, pre koje je atmosferu među okupljenima savremenijim izborom podgrejavao di-džej. Sve je završeno Marseljezom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati