OTELI OD JNA: Odakle Slovencima 54 tenka M-84 koja hoće da isporuče Ukrajini?

V. N.

23. 04. 2022. u 12:30

INFORMACIJA da Slovenija ima 54 tenka M-84 u sastavu svojih oružanih snaga i da će prema dogovoru sa Nemačkom od 30 do 40 tih tenkova isporučiti Ukrajini, mnoge je iznenadila. Odakle Slovencima 54 tenka M-84?

ОТЕЛИ ОД ЈНА: Одакле Словенцима 54 тенка М-84 која хоће да испоруче Украјини?

Foto: Arhiva Novosti

Prema saznanjima "Novosti" krajem osamdesetih godina prošlog veka JNA je u Sloveniju slala najmoderniju oklopnu opremu. Tako je u kasarni u mestu Vrhnika, nedaleko od Ljubljane na putu za Trst, bila stacionirana Prva oklopna brigada. Ona je imala tri tenkovska bataljona sa nešto više od 90 tenkova M-84. U to vreme M-84 proizvođen je u Jugoslaviji po licenci modernizovanog T-72 i kotirao se kao prilično dobar, moderan tenk.

Kad su počeli nemiri u Sloveniji 1991. godine JNA je prebacila jedan bataljon u Hrvatsku. Dva su posle toga natovarili na vozove, ukupno 62 tenka M-84, ali su ih teritorijalna odbrana i specijalna policija Slovenije zaustavili na Bregani. Tu se desio manji sukob i nekoliko tenkova je uništeno. Tada je predlagano da se na Breganu spuste desantne jedinice padobranaca i deblokiraju prolaz, ali Generalštab JNA nije odobrio tu akciju. Tako su tenkovi ostali u Sloveniji. Pre desetak godina Slovenci su ih remontovali i delimično modernizovali, ali navodno samo jedan manji deo.

Nekoliko meseci posle tog otimanja od JNA krajem 1991. i početkom 1992. godine Slovenci su hrvatskim snagama prodali tri tenka M-84. Inače u Sloveniji je već u julu 1991. godine otvoren kamp u kojem se tajno obučavala paravojska političke partije HSP Dobroslava Parage. U dva navrata bilo je po 80 HOS-ovaca na obuci, koji su potom naoružani prebačeni u Hrvatsku i BiH da izazivaju nerede i oružane sukobe. Po naredbi Janeza Janše u tvornici Oprema Kočevje sašiveno im je 3.000 crnih ustaških uniformi.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI TRI UKRAJINSKA TENKA - Napad na brelazu Bravenkovo-Slavjansk

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (49)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024