RAT U UKRAJINI: Desant britanskih specijalaca na zapad Ukrajine; Moldavija pozvala ruskog ambasadora na razgovor

Novosti onlajn

23. 04. 2022. u 07:45 >> 10:20

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 59. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Десант британских специјалаца на запад Украјине; Молдавија позвала руског амбасадора на разговор

Foto Tanjug/AP

Turska zatvorila nebo za ruske avione koji lete u Siriju

Turska je zatvorila nebo za ruske vojne i civilne avione koji lete za Siriju, izjavio je ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

- Zatvorili smo vazdušni prostor za ruske vojne avione, pa čak i civilne avione koji lete za Siriju. Dali smo dozvolu na tri meseca. Imali su dozvolu do aprila - objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je o tome obavestio Vladimira Putina, a potom su "letovi stali".

Kiril: Za što pre uspostavljanje mira

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril osveštao je danas uskršnje kolače i jaja u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, koji će biti poslat u Donbas, na istoku Ukrajine, zajedno sa humanitarnom pomoći, prenosi Rojters.

- Pre svega, neka Bog pomiri naš narod u Ukrajini, u Donbasu, gde se još uvek proliva krv, poručio je ruski patrijarh.

On je rekao i da želi da „ovaj Vaskršnji poklon pomogne svima onima koji su u ovom teškom sukobu, da osete mir u srcu, umu i duši kako bi se nesuglasice što pre okončale, kako bi se uspostavio mir, a sa to je narodna pobožnost i čvrsta vera"

Ukrajina: Tri osobe poginule u granatiranju oblasti Harkova

Tri osobe su poginule, a sedam je ranjeno danas u ruskom granatiranju istočnoukrajinske oblasti Harkov, rekao je gubernator. regiona Oleg Sinekhubov, a prenosi Rojters.

Ukrajinske vlasti saopštile su ranije danas da su dva civila poginula u granatiranju grada na liniji fronta u oblasti Luganska, a da je u raketnom napadu šest osoba poginulo u južnom lučkom gradu Odesi.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da je Mariupolj granatiran uz upotrebu dalekometnih aviona, a da je u grad stigla ruska inžinjerska jedinica radi deminiranja infrastrukture u luci.

Agencija Interfaks Ukrajina navodi da Rusija nastavlja da delimično blokira Harkov i da ga bombarduje i vodi ofanzivna dejstva duž cele linije sukoba u pravcu Donjecka.

Kijev: 5 poginulih, 18 ranjenih u raketnom napadu

Najmanje pet osoba je poginulo, a 18 povređeno u današnjem raketnom napadu na ukrajinski lučki grad Odesu, rekao je on. šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrija Jermaka u onlajn saopštenju.

Dve rakete pogodile su vojni objekat i dve stambene zgrade u Odesi, saopštila je južna vazdušna komanda ukrajinskih oružanih snaga, preneo je Rojters.

Pripadnici PVO uspeli su da unište još dve rakete, koje su takođe bile usmerene na grad, navodi se u onlajn saopštenju ukrajinskih snaga.

Ukrajina gađala Kursku oblast u Rusiji

Guverner ruske Kurske pogranične oblasti Roman Starovojt izjavio je danas da je Ukrajina granatirala granični punkt u Rusiji, što je izazvalo požar. ali "Žrtava nije bilo, javlja TASS.

- Danas su minobacači sa ukrajinske strane ponovo granatirali granični punkt u okrugu Goluškovo Kurske oblasti. Naši graničari i vojnici kontrolišu situaciju. Niko nije ranjen ili ubijen, „Ruski zvaničnik je napisao u telegramu.

U napadu je izbio požar na objektu ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor), navodi TASS.

Razgovarali Zelenski i Džonson o novoj fazi vojne pomoći Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom o novoj fazi vojne pomoći, uključujući pružanje teške oružje, rekao je danas zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Andrija Sibige.

Sibiga je, gostujući na nacionalnoj televiziji, rekao da su dvojica zvaničnika razgovarala i o daljoj finansijskoj podršci Ukrajini, preneo je Rojters.

Lindner: Nemačka će pomoći Ukrajini bez ugrožavanja bezbednosti

Nemačka mora da učini sve što je u njenoj moći da pomogne Ukrajini da pobedi u ratu protiv Rusije, ali bez ugrožavanja sopstvene bezbednosti i odbrambenih sposobnosti NATO-a, izjavio je danas nemački ministar finansija Kristijan Lindner.

„Moramo učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo Ukrajini da pobedi, ali granica etičke odgovornosti je ugrožavanje sopstvene bezbednosti i ugrožavanje odbrambenih sposobnosti teritorije NATO-a“, rekao je Lindner u govoru na partijskoj konferenciji u Berlinu, preneo je Rojters.

Foto EPA

Moskva ispituje akcije SAS

Istražni komitet Rusije će proučiti činjenice o akcijama britanske specijalne vazdušne službe (SAS) u Ukrajini, javio je istražni telegram kanal. Rusija.

Britanija je poslala stručnjake SAS u Lavov da pomognu ukrajinskim specijalnim službama da organizuju diverzije na teritoriji Ukrajine, a svi podaci o tome će biti detaljno proučeni, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Istražni komitet Rusije, u okviru svoje nadležnosti, radi na kontinuiranom otkrivanju lica uključenih u podršku aktuelnoj vlasti u Kijevu, diverzantske aktivnosti na teritoriji Ukrajine i teške zločine nad civilima i pripadnicima ruskih oružanih snaga, navodi Sputnjik.

Ukrajinski dron izbacio ampule sa toksičnim supstancama

Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je da su položaji ruskih trupa u Ukrajini napadnuti dronom koji je sadržao kontejner sa toksičnim supstancama, izjavio je danas načelnik Ruskih snaga za radijaciju, hemijsku i biološku zaštitu Igor Kirilov.

- Bespilotna letelica je 21. aprila 2022. na položaj ruskih trupa bacila kontejner sa ampulama. Trebalo je da izazovu hemijsku reakciju koja bi dovela do eksplozije i požara uz oslobađanje toksičnih supstanci van konvencionalnih spiskova - precizirao je Kirilov, preneo je TASS.

Prema njegovim tvrdnjama, ampule se trenutno analiziraju.

Rusi raspoređuju "sataninog sina"

Rusija je objavila planove da do jeseni rasporedi svoje nove interkontinentalne balističke rakete Sarmat, sposobne za nuklearne napade na Sjedinjene Države.

Cilj, koji je otkrio Dmitrij Rogozin, šef svemirske agencije Roskosmos, je ambiciozan jer je Rusija prijavila svoje prvo probno lansiranje rakete tek u sredu, a zapadni vojni eksperti kažu da će biti potrebno još testiranja pre nego što raketa bude mogla da bude raspoređena.

Rusi u toku noći oborili tri ukrajinska helikoptera Mi-8 i avion Su-25

Raketna vojska Rusije je tokom noći oborila tri helikoptera Mi-8 u rejonu Čugujeva, dok je u Harkovskoj oblasti oborila avion Su-25, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

- Ruski PVO sistemi u oblasti Novaja Dmitrovka u Harkovskoj oblasti su oborili avion Su-25 ukrajinskih vazdušnih snaga. Takođe je tokom noći uništeno i 15 ukrajinskih dronova, uključujući jedan ‘Bajraktar TB-2’ iznad naselja Novaja Zarja u Nikolajevskoj oblasti - rekao je ruski general.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Zamenik Zelenskog otkrio kakva je situacija u Mariupolju

Rusija je nastavila napad na poslednje ukrajinske borce skrivene u čeličani u Marijupolju, izjavio je danas zamenik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič.

Ruske snage su vazdušnim udarima gađale kompleks Azovstalj i pokušavale da ga osvoje, naveo je Arestovič, dodajući da "neprijatelj pokušava da uguši konačni otpor branilaca Marijupolja", prenosi Rojters.

Rogozin upozorava na opaku američku letelicu

Američka orbitalna letelica Boing X-37 može da nosi izviđačko oruđe ili oružje za masovno uništenje, izjavio je danas generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

- Ovo je nova kategorija nosača oružja masovnog uništenja, a napadi iz svemira predstavljaju najozbiljniju opasnost - tvrdi Rogozin u intervju za TV kanal Rosija 24, pominjući američku letelicu koja se vraća iz svemira, prenosi TASS.

Evropska komisija dozvolila plaćanje gasa u rubljama

Evropska komisija (EK) poslala je pismo zemljama članicama Evropske uniji sa objašnjenjem da kompanije iz EU, pri poštovanju određenih uslova, mogu dplaćati ruski gas u rubaljima, a da to ne bude kršenje sankcija uvedenih protiv Moskve.

Nemački intelektualci pisali Šolcu - "Prestanite da naoružavate Kijev"

Nemački javne ličnosti pozvale su kancelara Olafa Šolca da obustavi isporuku oružja Ukrajini, preneo je Berliner cajtung.

Otvoreno pismo nemačkom kancelaru napisalo je oko 20 naučnika, političara i kulturnih ličnosti zemlje, među kojima je i bivša potpredsednica Bundestaga Antje Volmer, piše Raša Tudej

Desant britanskih specijalaca na zapad Ukrajine

Najmanje dve grupe koje broje oko 20 stručnjaka za diverzije i partizansku borbu iz sastava Specijalne vazdušne službe (SAS) Britanske armije desantirani su iznad Lavovske oblasti u Ukrajini, izjavio je neimenovani predstavnik ruske vojske.

Kako je rekao, pripadnici te službe smatraju se jednim od najkvalifikovanijih stručnjaka u svetu u oblasti organizacije državnih prevrata, masovnih protesta i mitinga, organizacije ubistava političkih funkcionera, vrbovanja, ali i pripreme terorističkih akata.

Moldavija pozvala ruskog ambasadora na razgovor

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije pozvalo je moskovskog ambasadora da izrazi "duboku zabrinutost" zbog komentara visokog vojnog komandanta, koji je ukazao na ugnjetavanje stanovništva u zemlji koje govori ruski.

„Ove izjave su neosnovane“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova na svom sajtu.

Premijer Ukrajine: Mariupolj katastrofa veka

Ukrajinski premijer Denis Šmihal nazvao je situaciju u Mariupolju "najvećom humanitarnom katastrofom" od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, a kazao je da bi to mogla biti i katastrofa veka, s obzirom na konstantna bombardovanja ovog grada.

Gutereš u poseti Ukrajini

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš boraviće sledeće nedelje u poseti Kijevu, saopštila je pres-služba Svetske organizacije.

Gutereš će se 28. aprila sastati sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, a zatim će ga primiti predsednik Volodimir Zelenski, prenosi agencija Interfaks Ukrajina.

Gutereš će se u Ukrajini sastati i sa zaposlenima u agencijama UN i razgovarati sa njima o povećanju humanitarne pomoći Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

BESPLATAN PADEL NA ČUBURCU! FONDACIJA MOZZART OTVARA JOŠ JEDAN TEREN U ČUVENOM PARKU