RAT I ZA USKRS: Sva pažnja u ukrajinskom sukobu i dalje je usmerena ka Marijupolju

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

22. 04. 2022. u 18:10

SVI koji žele da izađu iz podzemnih prostorija čeličane "Azovstalja" moći će to da učine ako u rukama budu imali belu zastavu. To se odnosi na sve vojnike i ranjenike, ali niko ne može sa sobom da ima oružje. Pre svega iz "Azovstalja" mogu da izađu svi civili kojima će biti obezbeđen humanitarni koridor. Ukrajinskim vojnicima i najamnicima koji izađu sa belom zastavom garantuje se život i medicinska zaštita, ali će oni imati tretman zarobljenika i neće moći da krenu autobusima na teritoriju koja je pod kontrolom ukrajinske vojske.

РАТ И ЗА УСКРС: Сва пажња у украјинском сукобу и даље је усмерена ка Маријупољу

Foto AP

Ovo je u petak posle podne objavilo Ministarstvo odbrane Rusije, a povodom situacije u velikoj čeličani u lučkom gradu Marijupolju u čijim se podzemnim hodnicima još uvek nalaze ukrajinski borci. Rusi tvrde da imaju kontrolu nad celim gradom. Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko ranije je ponovo apelovao na "potpunu evakuaciju" tog grada.

Glavni cilj druge faze specijalne ruske vojne operacije je da se zauzmu sve teritorije Donbasa i južne Ukrajine, izjavio je komandant jedinica Centralnog vojnog okruga Rustam Minekajev. On je objasnio da se kontrolom Donbasa obezbeđuje kopneni koridor ka Krimu. On je naveo i da se sada ruska vojska adaptirala na taktiku koju primenjuju ukrajinske jedinice a koja se sastojala u tome da, nakon probijanja napred, ruske jedinice upadnu u postavljene zasede i pretrpe gubitke.

Predstavnik vojske Luganske narodne republike Ivan Filipenko izjavio je u petak da oni sada kontrolišu 90 odsto teritorije nekadašnje Luganske administrativne oblasti, a sada samostalne države.

General-major Igor Konašenkov, predstavnik Ministarstva odbrane RF, kazao je da ruske jedinice visokopreciznim raketama pogađaju ukrajinske vojne objekte i da je u blizini naselja Novoselka pogođen raketni sistem S-300, dok su u rejonu Aleksandrovke uništena 23 oklopna vozila i automobila.

Mada je bilo predloga da se u toku Uskrsa objavi prestanak ratnih operacija, to nije prihvaćeno pa se i na Veliki petak pucalo. Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve lojalne moskovskom patrijarhu Kirilu, mitropolit Onufrij, predložio je i da se održi litija od grada Orehova u Zaporoškoj oblasti do čeličane "Azovstalj" u Marijupolju, a da se zatim izvedu svi ranjeni i prebace tela poginulih.

Dan ranije je ruski predsednik Vladimir Putin obustavio planirani napad na "Azovstalj" i umesto toga naredio da se taj objekat potpuno izoluje.

Zapad i dalje na razne načine naoružava Ukrajinu. Tenkove skupljaju po celoj istočnoj Evropi i tu starudiju šalju u Ukrajinu. U dogovoru sa Nemačkom rukovodstvo Slovenije će predati Ukrajini 54 tenka M-84 koji su se nekada proizvodili u Jugoslaviji i zapravo su kopija sovjetskog tenka T-72. Za uzvrat je Slovenija tražila od Nemačke da joj da tenkove "leopard-2" kao transportere "bokser" i oklopna kola "puma". Spominju se i tenkovi "marder" i oklopna vozila "Fuč". Nemci nisu želeli da direktno daju svoje tenkove i oklopna vozila Ukrajini pravdajući se da bi njihovi tenkisti morali da prođu obuku, a one iz Slovenije će lako voziti i iz njih pucati.

Foto AP

Inače, Slovenija je do rata u Ukrajini imala odlične odnose sa Rusijom. Za razliku od hrvatske vlade i njenog premijera koji je bio u ulozi savetodavca Zelenskom kako da reši problem istočne Ukrajine, Slovenci se nisu zaletali već su se uglavnom bavili širenjem poslovnih odnosa sa Rusijom. Ali očigledno pod pritiskom EU i SAD, Slovenija je odjednom postala jedna od agresivnijih zemalja, pa je bila među rekorderima proterujući ruske diplomate opravdavajući to tvrdnjom da želi da obe strane imaju isti broj diplomata u Ljudbljani i Moskvi.

Prema prvim procenama Svetske banke, šteta od ratnih dejstava na zgradama i infrastrukturi u Ukrajini je oko 60 milijardi dolara. Procene ne uključuju rastuće ekonomske troškove rata.

PAD UKRAJINSKOG "AN-26"

U padu ukrajinskog aviona "An-26" koji se u petak srušio u Zaporoškoj oblasti na jugu Ukrajine, poginula je jedna osoba, a dve su povređene. Avion koji je bio na tehničkom letu je udario u električni stub, usled čega se zapalio motor. "An-26" je transportni avion nosivosti sedam tona, konstruisan u vreme bivšeg SSSR. Bio je u naoružanju brojnih država, uključujući i bivšu Jugoslaviju.

SANKCIJE ZA ĆERKE

Australijska vlada uvela je sankcije protiv 147 ruskih državljana zbog situacije u Ukrajini, među kojima su i ćerke predsednika Rusije Vladimira Putina i šefa diplomatije Sergeja Lavrova. Sankcije se odnose i na 144 člana ruskog Saveta Federacije. Ukupno, Australija je do sada sankcijama obuhvatila skoro 750 subjekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna