MAĐARSKA TRAŽI ALTERNATIVU: Stav o embargu EU na naftu kad vidimo detalje plana

Tanjug

21. 04. 2022. u 21:43

MAĐARSKA želi da vidi detalje predloga Evropske unije o sankcijama na uvoz ruske nafte i gasa pre nego što odluči da li će blokirati ili ne taj predlog, izjavio je danas Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana.

МАЂАРСКА ТРАЖИ АЛТЕРНАТИВУ: Став о ембаргу ЕУ на нафту кад видимо детаље плана

Foto: EPA

- Želeli bismo da vidimo kakve su vrste predloga na stolu i da li postoji alternativa za zamenu resursa koji stižu iz Rusije - rekao je Guljaš na pitanje novinara da li će Mađarska staviti veto na sankcije EU za rusku naftu i gas.

On je dodao da što se tiče uvoza gasa, u doglednoj budućnosti ne postoji takva alternativa.

- Ne samo mađarska, već i nemačka ekonomija bi bile uništene i skliznule u duboku recesiju bez ruskog gasa, tako da je svaka debata o tome, ili moralisanje, besmisleno. Ni po pitanju nafte situacija nije bitno povoljnija, ali tu ima više alternativa - naveo je Guljaš.

Nemačke ministarka spoljnih poslova Analene Berbok.izjaviloa je u sredu da će Nemačka prestati da uvozi naftu iz Rusije do kraja godine.

Mađarska pokriva oko 80 posto svojih potreba za gasom i 65 procenata potreba za naftom uvozom iz Rusije, pri čemu MOL-ove rafinerije u Sasalombati i u Bratislavi, u Slovačkoj, trenutno pretežno prerađuju rusku naftu.

Guljaš je rekao da će biti potrebno nekoliko meseci ili do godinu dana i stotine milijardi forinti da se MOL-ove rafinerije prilagode kako bi mogle da prerađuju nerusku naftu.

- Potrebne su nam odgovorne odluke ako tražimo da se uvode bilo kakve sankcije. Mora da nam se pokaže odakle možemo da uvozimo date energente, u kojim količinama... i ko će to platiti. To danas ne možemo da vidimo i zato bi bilo neodgovorno govoriti o ovim dodatnim sankcijama - zaključio je Guljaš.

Rusija je najveći evropski snabdevač naftom sa udelom od 26 posto u uvozu nafte u EU 2020. godine. Sankcije na gas se smatraju poslednjim sredstvom u paketu potencijalnih energetskih mera EU prema Rusiji, zbog zavisnoti Evrope od tog energenta za industrijsku upotrebu i grejanje domaćinstava.

Guljaš je na današnjem brifingu za medije takođe saopštio da bi mađarska vlada mogla da uvede vanredne poreze u određenim sektorima, ne iznoseći detalje, napomenuvši da o tome još nije odlučivano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna