"GLASANJE KRITIČNO ZA FRANCUSKU I SVE U EVROPI": Premijeri Nemačke, Španije i Portugalije podržali Makrona pred drugi krug izbora

Tanjug

21. 04. 2022. u 17:06

SAMO nekoliko dana pre ključnog drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, lideri levog centra Nemačke, Španije i Portugala pozvali su danas francuske birače da izaberu centrističkog predsednika Emanuela Makrona umesto rivalke krajnje desnice Marin Le Pen.

ГЛАСАЊЕ КРИТИЧНО ЗА ФРАНЦУСКУ И СВЕ У ЕВРОПИ: Премијери Немачке, Шпаније и Португалије подржали Макрона пред други круг избора

Foto: AP Photo/Laurent Cipriani

U kolumni koja je danas objavljena u nekoliko evropskih listova, nemački kancelar Olaf Šolc, španski premijer Pedro Sančez i portugalski premijer Antonio Kosta napisali su da je glasanje u nedelju kritično za Francusku i sve i svakog od nas u Evropi, preneo je AP.

To su izbori između demokratskog kandidata koji veruje da se snaga Francuske širi u moćnoj i autonomnoj Evropskoj uniji i kandidata ekstremne desnice koji se otvoreno stavlja na stranu onih koji napadaju našu slobodu i demokratiju, vrednosti zasnovane na francuskim idejama prosvetiteljstva, stoji u zajedničkom komentaru bez pominjanja Makrona ili Le Penove po imenu.

Socijaldemokrata Šolc i socijalisti Sančez i Kosta napisali su da se Evropa suočava sa promenom ere zbog ruskog napada na Ukrajinu i da populisti i ekstremna desnica gledaju na Putina kao na ideološki i politički model, replicirajući njegove šovinističke ideje.

Kolumna se završava apelom na jedinstvo kako bi se održali prosperitet i blagostanje u Evropi.

Zato nam je potrebna Francuska da bude na našoj strani, napisala su trojica lidera.

BONUS VIDEO: 

MATEMATIČKI PRECIZNO: Udar Iskandera na vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)