UKRAJINSKA SLUŽBA BEZBEDNOSTI OBJAVILA SNIMAK: Medvedčuk zatražio od Putina i Zelenskog da ga razmene

Tanjug

18. 04. 2022. u 13:30

OPOZICIONI ukrajinski političar Viktor Medvedčuk, koga su zarobile ukrajinske snage bezbednosti, javno se obratio predsednicima Rusije i Ukrajine Vladimiru Putinu i Volodimiru Zelenskom sa predlogom da ga razmene za pripadnike vojske i stanovnike Mariupolja.

УКРАЈИНСКА СЛУЖБА БЕЗБЕДНОСТИ ОБЈАВИЛА СНИМАК: Медведчук затражио од Путина и Зеленског да га размене

Foto: Profimedia, Tanjug AP

Video-poruku Medvedčuka, koji se smatra bliskim saradnikom ruskog predsednika, na svom Telegram kanalu objavila je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

- Ja, Viktor Vladimirovič Medvedčuk, želim da se obratim predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom sa zahtevom da me ukrajinska strana razmeni za branioce Mariupolja i stanovnike - rekao je Medvedčuk, prenose Izvestija.

Supruga Viktora Medvedčuka Oksana obratila se 16. aprila predsedniku Ruske Federacije sa molbom za pomoć u oslobađanju muža.

Ona je navela da je Medvedčuk dao saglasnost na razmenu i izručenje na teritoriju Ruske Federacije ukoliko zemlje postignu sporazum.

Pre toga je snimila molbu za pomoć turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, kao i prestolonasledniku Saudijske Arabije Mohamedu bin Salmanu el Saudu, da pomognu razmenu britanskih zatvorenika za njenog supruga.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 12. aprila saopštio da je Medvedčuk pritvoren i na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj političar sedi sa lisicama na rukama i u maskirnom odelu.

Kasnije je ukrajinski lider ponudio Rusiji da zameni političara za zarobljene ukrajinske vojnike. Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru, odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, četiri dana nakon napada Rusije na Ukrajinu i da mu se od tada gubio trag.

Ukrajinske vlasti Medvedčuka sumnjiče za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine. On se u Ukrajini smatra saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina, koga naziva "ličnim prijateljem", a Putin je i kum njegove najmlađe ćerke.

BONUS VIDEO: UKRAJINSKI NACIONALISTA OSTAVLjEN OD SVOJIH: Iznenađen humanim ophođenjem milicije DNR


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024