NEMAČKA GLEDALA KROZ "RUSKE NAOČARE": Nove ukrajinske optužbe na račun Berlina

Tanjug

15. 04. 2022. u 11:39

MINISTAR spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da je rat mogao da bude sprečen da je Nemačka ranije promenila stav, optuživši Berlin da je do sada sve gledao kroz "ruske naočare".

НЕМАЧКА ГЛЕДАЛА КРОЗ РУСКЕ НАОЧАРЕ: Нове украјинске оптужбе на рачун Берлина

Foto AP

Kuleba je, u intervjuu nemačkom javnom servisu ARD, kazao da je Ukrajina primila k znanju promenu stava Nemačke i da je doskorašnji nemački kurs prema Rusiji doživeo neuspeh.

- Međutim, da je Nemačka promenila stav ranije, mogli smo sprečiti rat - poručio je on.

U prošlosti je, kaže, Berlin na Kijev uvek gledao kroz "ruske naočare", uzimajući u obzir odnose sa Rusijom. "Taj pristup više nije moguć“, objasnio je on.

Foto AP

Kuleba je kazao da ne želi da se vraća na prošlost, odnosno stvari koje su nanele štetu odnosu Nemačke i Ukrajine, jer, kako dodaje, mogao bi navesti čitavu listu.

Rekao je da ne želi da "rovari po ranama koje su dve zemlje nanosile jedna drugoj" i predložio da se dve zemlje okrenu budućnosti.

Kazao je da želi da ohrabri nemačke političare da "preskoče svoju senku" i isporuče Ukrajini šta joj treba.

- Berlin ima kapacitet da nam pomogne da zaustavimo rat i Vladimira Putina - naglasio je on.

Kuleba je pozvao nemačku vladu da donese brzu odluku o isporuci naoružanja.

- Molim vas, razumite nas, mi plaćamo cenu ljudskim životima da bi nemački političari imali vremena da donose odluke - objasnio je on.

Istakao je da svi građani Ukrajine žele diplomatsko rešenje, ali istovremeno vide da "želja za ratom Rusije nije namirena".

- Da bismo okončali rat, Ukrajina mora biti snažna i dobiti potrebno oružje - objasnio je on.

Foto Tanjug/AP

Kuleba ne očekuje da će doći do brzog okončanja rata i računa da će borba oko Donbasa biti teška i krvava.

Kada je reč o odluci predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da ne primi šefa nemačke države Frank-Valtera Štajnmajera u posetu Kijevu, Kuleba je izrazio žaljenje što protokol ne može tokom rata uvek biti ispoštovan.

- Žalim što se to tako dogodilo. Predsednik je simbol države i mi želimo da se ophodimo prema Nemačkoj uz potrebno poštovanje - naglasio je on.

BONUS VIDEO:

"KRASNOPOLj" U AKCIJI: Rusi objavili snimak uništavanja položaja ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu