REKORDNA INFLACIJA U NEMAČKOJ: Ukrajinska kriza značajno poskupela život u ovoj zemlji

Novosti online

12. 04. 2022. u 11:47

RASTUĆE cene energenata usled ukrajinske krize značajno su poskupele život u Nemačkoj, koja je suočena sa rekordnom inflacijom.

РЕКОРДНА ИНФЛАЦИЈА У НЕМАЧКОЈ: Украјинска криза значајно поскупела живот у овој земљи

Ilustracija

Inflacija je u martu dostigla nivo od 7,3 odsto, što je najviši nivo od 1981. godine, saopštio je Statistički zavod Nemačke.

- Time je inflacija u martu dostigla novi rekordni nivo koji nije viđen od ujedinjenja Nemačke - navodi se u saopštenju.

Poslednji put slična inflacija zabeležena je u jesen 1981. godine, kao posledica Zalivskog rata, kada su zbog rata između Iraka i Irana skočile cene nafte.

Energenti su u Nemačkoj u martu poskupeli za 39,5 odsto.

Najveći rast od čak 144 odsto u odnosu na prošlu godinu beleži cena lož ulja.

Cena goriva skočila je za 47,4 odsto, a gasa za 41,8 procenata.

- Pored pandemije, rat u Ukrajini značajno utiče na poskupljenja u Nemačkoj, posebno kod goriva i gasa, ali i pojedinih namirnica - ukazao je predsednik Statističkog zavoda Georg Til.

Za namirnice Nemci su u martu morali računati sa većim troškovima za oko 6,2 odsto.

Zbog većih troškova mnoga preduzeća najavljuju povećanje cena u naredna tri meseca, što će dalje povećati inflaciju.

Ekonomski institut Ifo iz Minhena računa da će inflacija u Nemačkoj ove godine iznositi 6,1 odsto, a za naredne mesece prognoziraju i dvocifrene stope ukoliko dođe do embarga na uvoz ruskih energenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (2)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu