RUSI UNIŠTILI S-300, SLOVAČKI "POKLON": U Marijupolju ratuju još samo artiljerci, Kadirov najavljuje osvajanje velikih gradova

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

11. 04. 2022. u 21:51

RAKETAMA "kalibar" Rusi su uništili divizion PVO sistema S-300, koji je krajem prošle nedelje stigao iz Slovačke. U saopštenju ministarstva odbrane RF kaže se da je "divizion S-300, koji je stigao iz jedne evropske zemlje, uništen na jugu velikog ukrajinskog grada Dnjepropetrovska, gde se nalazio u hangaru". Uništene su i četiri lansirne rampe S-300, a takođe je poginulo 25 oficira i vojnika koji su bili u hangaru.

РУСИ УНИШТИЛИ С-300, СЛОВАЧКИ ПОКЛОН: У Маријупољу ратују још само артиљерци, Кадиров најављује освајање великих градова

Foto AP

Premijer Slovačke Eduard Heger za vreme nedavnog boravka u Kijevu hvalio se kako su predali svoj divizion S-300 Ukrajini i da je ta tajna operacija prevoženja trajala dva dana. Posle objavljivanja vesti da je uništen "poklon" iz Slovačke, reagovao je premijer Eduard Heger, koji je kazao da nije tačno da je raketom pogođen sistem S-300. Njemu su to kazali u Kijevu, što je i za očekivati jer im nije u interesu da se sazna kako im Rusi brzo otkrivaju i uništavaju vojnu pomoć koju dobijaju.

Već dosta dugo Rusi potpuno kontrolišu nebo nad Ukrajinom, pa je dolazak starih sovjetskih sistema S-300 iz Slovačke u medijima prestavljen kao veliko pojačanje. Pošto se radi o starim modelima S-300, njihov domet je bio samo dvesta kilometara, pa oni nisu mogli da zaštite veliki prostor Ukrajine. Bilo je sasvim jasno da će Rusi samo čekati da saznaju gde se oni nalaze, a posle toga će ih gađati visokopreciznim raketama "kalibar". Što se i dogodilo.

Kad je reč o isporukama oružja, nemački dobavljač vojne opreme "Rajnmetal" priprema se da Ukrajini isporuči do 50 polovnih borbenih tenkova "leopard 1". "Rajnmetal" bi prve tenkove mogao da isporuči za šest sedmica, a ostatak u naredna tri meseca preko svoje podružnice "Rajnmetal Italija", ako dobije "zeleno svetlo" od nemačke vlade. Ukrajinski vojnici mogli bi da budu obučeni da koriste "leopard 1" u roku od nekoliko dana ako ih obučava vojno osoblje.

Kod grada Izjuma Rusi su oborili dva ukrajinska aviona SU-25. A ukrajinska vojska je nastavila da gađa raketama "točka-U", pa je pogođeno mesto Novoajdar u Luganskoj oblasti. Više osoba je ranjeno, a poginula je jedna osoba. U Donjeckoj oblasti kod grada Ivanovka uništeno je devet ukrajinskih tenkova.

Pet kilometara južnije od grada Izjum ruski specijalci likvidirali su zamenika komandira ukrajinskog nacionalističkog korpusa "Desnog sektora" Tarasa Bobaniča, koga optužuju za stotine ubistava mirnog stanovništva u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Taras Bobanič je učestvovao u masakrima u Donbasu 2014. godine. On je lično komandovao da se gađaju stambeni kvartovi u Donjecku i Lugansku. Od 2019. zauzimao je dužnost zamenika komandira "Desnog sektora" za rezervni sastav. Zapamćen je po tome što je isticao kako je ukrajinska nacija superiornija od drugih. Svedoci ga pamte po tome što je on lično ubijao rusko stnovništvo na teritoriji Ukrajine. Pre dva dana pogibiju Bobaniča, čiji je pseudonim bio Hamer, potvrdili su u "Desnom sektoru". Ukrajinski nacionalisti nazvali su njegovu pogibiju velikim gubitkom. On je bio član te ekstremističke organizacije od 2013. godine, učestvovao je u nemirima na Majdanu u Kijevu 2014, a zatim je ratovao u Donbasu.

Do sada je likvidirano više lidera nacionalističkih organizacija, među kojima su bili Georgij Tarasenko, vođa organizacije "Frajkor", kao i ideolog "Azova" Nikolaj Kravčenko.

Na jugoistoku Ukrajine luka u Marijupolju je 80 odsto oslobođena, tvrdi predstavnik Donjeckih jedinica pukovnik Eduard Basurin. A predsednik Čečenije Ramzan Kadirov, čiji se specijalci nalaze u tom regionu, tvrdi da će uskoro Marijupolj biti potpuno oslobođen jer nacionalisti koji se tamo još nalaze nemaju nikakvih šansi da probiju obruč.

Da podsetimo, predsednika Čečenije Ramzana Kadirova Putin je nedavno unapredio u čin general-lajtnant ruske nacionalne garde. U obraćanju preko Telegram kanala Ramzan Kadirov je najavio da će ruske snage posle definitivnog osvajanja Marijupolja krenuti da osvoje i druge gradove koji su sada pod kontrolom ukrajinske vojske. Kadirov objašnjava da je cilj da se ti gradovi oslobode od benderovaca i drugih neonacista.

Foto AP

- To što su se naše snage povukle iz Kijevske oblasti, to ne znači da smo odustali od ostvarenja zadataka koje nam je postavio glavnokomandujući Vladimir Putin. Kad bude trebalo, mi ćemo se vratiti i osvojiti Kijev jer su tamo oni moralno već slomljeni - kaže Kadirov.

Komandir bataljona "Istok" Donjecke narodne republike Aleksandar Hodakovski tvrdi da su pripadnici ukrajinskih snaga pokušali prevarom da izađu iz okruženja u Marijupolju. Oni su na svojim oklopnim vozilima nacrtali znake prepoznavanja Donjecke narodne republike. Napravili su kolonu i u toku noći su hteli da izađu iz Marijupolja. U koloni je bilo tridesetak oklopnih vozila. Ruske snage su kontrolisale situaciju iz vazduha. Kad je zapucalo, ukrajinski vojnici su ostavili tehniku i razbežali se. Hodakovski tvrdi da je jedan broj ukrajinskih vojnika moralno slomljen i spreman je na predaju.

Iz obraćanja ukrajinskih vojnika na društvenim mrežama vidi se da se oni osećaju prevarenima i sada podsećaju predsednika Zelenskog da im je poručivao da malo još izdrže u Marijupolju i da će se situacija razrešiti politički ili vojno. Oni pišu da je polovina ukrajinskih vojnika u Marijupolju ranjena, pešadije više nema i jedino još ratuju artiljerci.

U Lavov su doputovali francuski žandarmi, koji bi trebalo da pomognu Ukrajincima da obave istragu tragedije u mestu Buča u Kijevskoj oblasti. To je potvrdio francuski ambasador u Kijevu. Francuzi će početi da rade već danas i, kako je rekao njihov ambasador, isključivo u saradnji sa Ukrajincima.

Foto AP

U Rusiji su tražili da ekspertizu naprave nezavisni stručnjaci. Zbog toga oni ne veruju da će Francuzi biti objektivni.

PRETI PREKID DIPLOMATSKIH ODNOSA SA ZAPADOM

POSLE rekordnog broja proteranih ruskih diplomata, u Kremlju kažu da je sasvim moguće da dođe do prekida diplomatskih odnosa sa Zapadom. Od početka ruske specijalne oprecacije u Ukrajini, iz 28 zapadnih zemalja proterano je skoro 400 saradnika ruskih ambasada i konzulata. Takvog broja proterivanja nije bilo u poslednjih dvadeset godina.

Najviše ruskih diplomata proterala je Poljska, čak 45. Sledi nemačka sa 40, pa Slovenija 33, Francuska 30, koliko i Italija, a Španija je proterala 25 ruskih diplomatskih službenika. Hrvatska je u ponedeljak proterala 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja.

Prvi su počeli da proteruju ruske diplomate Amerikanci, koji su 28. februara proglasili "personama non grata" 12 ruskih diplomata. I Litvanija i Letonija su povukle svoje ambasadore iz Moskve.

Ne čekajući bilo kakvu nezavisnu ekspertizu masakra u gradu Buči u Kijevskoj oblasti, većina evropskih zemalja je optužla Ruse i tražila da se njene diplomate vrate kući. Naravno da je Rusija odgovorila istom merom.

Kad se zna da sve više članica EU daje prednost oružanom sukobu a ne diplomatiji, jasno je što Zapad horski proglašava ruske diplomate nepoželjnim osobama.

NEHAMER KOD PUTINA

Predsednik Rusije Vladimir Putin i austrijski kancelar Karl Nehamer razgovarali su u ponedeljak o situaciji u Ukrajini. Nehamer je posle sastanka rekao da je razgovor bio "veoma direktan, otvoren i težak." To je bio prvi sastanak "oči u oči" između Putina i nekog lidera Evropske unije od početka rata u Ukrajini.

- Ovo nije bio prijateljski sastanak - rekao je Nehamer. Iz Beča su poručili da njihov kancelar ide u Moskvu sa predlozima humanitarnog i političkog karaktera.

NATO NE DONOSI STABILNOST

Eventualni prijem Švedske i Finske u NATO neće doneti stabilnost Evropi, saopštio je u ponedeljak Kremlj.

- U više navrata smo govorili da Severnoatlantska alijansa ostaje oruđe usmereno ka konfrontaciji i da njeno dalje širenje neće doneti stabilnost evropskom kontinentu - odgovorio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na pitanje o mogućem ulasku Švedske i Finske u NATO.

Prethodno je u ponedeljak londonski dnevnik "Tajms" objavio, pozivajući se na svoje izvore, da bi najpre Finska mogla da podnese zahtev za članstvo u junu, a za njom i Švedska.

RATOVAĆE SE DO 2035. GODINE

Savetnik predsednika Zelenskog Aleksej Arestovič uveren je da će ratne operacije različitog intenziteta trajati u Ukrajini do 2035. godine. On upoređuje sadašnju situaciju u Ukrajini sa izraelsko-arapskim sukobom. Kao što je među Izraelom i Arapima bilo pet velikih ratova, tako će biti i u Ukrajini, samo će se ratovati žešće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)