(MAPA) POSLEDNJI IZVEŠTAJ SA FRONTA: Ruske snage ušle u čeličanu Azovstalj u Mariupolju; Kijev i Zapad spremaju nove provokacije

P. Z. S. / telegram@Rusvesnasu

10. 04. 2022. u 20:28 >> 23:27

U TOKU je 46. dan Rusko Ukrajinskog rata. Ruska vojna tehnika, nakon što se povukla ispod Kijeva, kreće se u pravcu oslobođenog Izjuma, u Harkovskoj oblasti gde će uskoro početi da se okružuje najsposobniji deo ukrajinske vojske.

(МАПА) ПОСЛЕДЊИ ИЗВЕШТАЈ СА ФРОНТА: Руске снаге ушле у челичану Азовстаљ у Мариупољу; Кијев и Запад спремају нове провокације

Foto Tanjug/AP

U međuvremenu, nastavlja se uništavanje skladišta nafte i strateški objekti širom zemlje.

Izveštaj je dao general Mihail Mizincev.

On je naglasio da Kijev, uz podršku Zapada, priprema akcije sa masovnim uništavanjem civila u LNR kako bi za to okrivio Oružane snage Rusije.

Takođe kazao je i da Ukrajinska strana nije obezbedila nijedan od devet humanitarnih koridora najavljenih za današnji dan u Zaporoškom i Donjeckom pravcu prema Rusiji.

- Ukrajinski neonacisti su postavili vatrene položaje i postavili teško naoružanje u školske zgrade, gradsku bolnicu i stambene zgrade u Konstantinovki u DNR - kaže Mizincev.

Foto Riafan.ru

Fabrika Azovstal jedno je od poslednjih nacističkih skrovišta u Mariupolju. Bili su dobro pripremljeni za odbranu, ali su borci Oružanih snaga RF i DNR ušli u industrijsku zonu, kreću se napred. Luka kod čeličane je u rukama proruskih snaga.

U izveštaju se navodi da Kijev, uz podršku niza zapadnih zemalja, nastavlja da priprema monstruozne i nemilosrdne akcije sa masovnim uništavanjem civila u LNR kako bi dodatno okrivio Oružane snage RF:

-U selu Ragovka, Kijevska oblast, planirano je da se izvrši provokacija organizovanjem režiranih snimanja pretresa i otvaranja mesta masovnih grobnica civila koje su navodno ubile ruske vojne osobe. Da bi se ovoj provokaciji dao veći kredibilitet, u snimanje će biti uključena grupa ukrajinskih forenzičara i pripadnika nacionalne policije;

-Reporteri stranih medija su unapred stigli u grad Kremjanaja u Severodonjeckoj oblasti i smestili se u zgradu regionalne bolnice kako bi snimili provokaciju koju su pripremile Oružane snage Ukrajine granatiranjem, navodno od strane ruskih vojnika, vozila hitne pomoći koja prevoze pacijente;

-U selu Belogorovka, Popasnjanski okrug, neonacisti su minirali rezervoare sa hlorom na teritoriji vodenog kanala, koji planiraju da raznesu kada se približe gradu Narodne milicije LNR.

Izveštaj takođe kaže da u Lisičansku u LNR jedinice Oružanih snaga Ukrajine opremile su uporište, postavile oklopna vozila i protivvazdušne topove u zgradi Pedagoškog fakulteta.

- Provokacije ukrajinskih vlasti još jednom demonstriraju njihov nehuman odnos prema sudbini naroda Ukrajine i svedoče o potpunom nepoštovanju svih normi morala i međunarodnog humanitarnog prava, navodi se u izveštaju MO.

Kako je saopšteno Oružane snage RF dnevno su evakuisale 18.668 ljudi iz opasnih regiona Ukrajine, uključujući 2.910 dece, a ukupno od početka specijalne vojne operacije - već 723.102 osobe, od kojih su 138.063 deca. Značajan deo stanovništva koji su nasilno držali neonacisti u ukrajinskim gradovima i dalje traži bilo kakvu priliku da se evakuiše na teritoriju Rusije.

- Ukrajinski neonacisti i dalje drže kao „živi štit“ taoce 6.338 stranih državljana iz 12 država, a 77 stranih brodova iz 18 država i dalje je blokirano u ukrajinskim lukama, kaže se u Izveštaju i dodaje da pretnja od granatiranja i velika minska opasnost koju stvara Kijev u svojim unutrašnjim vodama i teritorijalnom moru ne dozvoljavaju brodovima da bezbedno izađu na otvoreno more.

Kijevske vlasti, kao i do sada, nastavljaju da izbegavaju interakciju sa predstavnicima država i kompanija koje poseduju brodove u rešavanju pitanja obezbeđivanja bezbednog izlaska stranih brodova u područje prikupljanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri