MAKRON I LE PEN ZA JELISEJ: Liderki “Nacionalnog okupljanja” odgovara preraspodela glasova koja sledi u drugom krugu

G. Čvorović/Od stalnog dopisnika: PARIZ

10. 04. 2022. u 21:02

AKTUELNI predsednik Emanuel Makron i predstavnica krajnje desnice Marin le Pen plasirali su se u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj. Makron je, prema predviđanjima saopštenim odmah po zatvaranju biračkih mesta u 20 sati, osvojio 28,5 odsto, a Le Penova 24,2 odsto.

МАКРОН И ЛЕ ПЕН ЗА ЈЕЛИСЕЈ: Лидерки “Националног окупљања” одговара прерасподела гласова која следи у другом кругу

Foto: EPA

Oboje su dobili više nego što su im predviđale predizborne ankete. Tako će se ponoviti završnica s prethodnih izbora 2017, s tim što liderka “Nacionalnog okupljanja” sada ima daleko veće izglede da uđe u Jelisej nego tada, imajući u vidu preraspodelu glasova koji slede.

Na trećem mestu je krajnji levičar Žan Lik Melanšon sa 20,2, koji je takođe ostvario izuzetno dobar skor, takođe više nego što su mu “dodeljivale” ankete. Ostali kandidati imaju ispod 10 odsto. Među njima su krajnji desničar Erik Zemur sa 7,1 i republikanka republikanka Valeri Pekres sa 5,1 odsto, što je istorijski najgori rezultat klasične desnice u Petoj republici.

Za njima je plasiran ekologista Janik Žado 4,40, što je takođe razočaranje, jer nije prešao kvotu od 5 odsto kojom se pokrivaju troškovi kampanje. Slede desničar Žan Lasal 3, komunista Fabijen Rusel 2,4, socijalistkinja i gradonačelnica Pariza An Idalgo sa izuzetno skromnih 1,9 i desničar Nikola Dipon Enjan sa 1,8 odsto. Listu zatvaraju antikapitalista Filip Putu (0,8) i krajnja levičarka iz "Radničke borbe" Natali Arto (0,6).

Predviđanja pred izborno ćutanje stavljala su u drugom krugu Marin le Pen i Makrona rame uz rame, sa 51 odsto za aktuelnog predsednika spram 49 za njegovu protivnicu. Ništa još nije rešeno, jer Marin le Pen može da računa na glasove Erika Zemura koji je odmah pozvao svoje birače da je podrže, ali i na deo biračkog tela krajnjeg levičara Žan Lika Melanšona i drugih kandidata koji se protive liberalnom kapitalizmu.

Prvi su, po tradiciji, glasali birači u francuskim prekomorskim teritorijama, kao što su Gvajana ili Martinik.

Makron se po tradiciji izjasnio u Tukeu, na Atlantskoj obali. Tu je svojevremeno i sklopio brak sa suprugom Brižit gde su nasledili njenu porodičnu vilu, dok je on poreklom iz obližnjeg Amjena.

Marin le Pen je listić spustila nedaleko, u mestu Enen Bomon gde je i izabrana, na severu zemlje, u blizini Lila. Drugi krug je za dve sedmice.

Glasali i pozitivni

JOŠ jedna od karakteristika održanog prvog kruga predsedničkih izbora je i to što su u red za glasanje pravo mogli da stanu i ostvare svoje biračko pravo i pozitivni na korona virus, s tim što su bili obavezni da nose masku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna