EK ODOBRILA: Francuski program subvencija zbog rata u Ukrajini

Tanjug

08. 04. 2022. u 00:23

EVROPSKA komisija je odobrila danas francuski program vredan do 155 milijardi evra (169 milijardi dolara) za pružanje podrške likvidnosti kompanija, koje su pogođene ekonomskim uticajem rata u Ukrajini.

ЕК ОДОБРИЛА: Француски програм субвенција због рата у Украјини

Foto: Profimedia

Ovo je prvi odobreni program u okviru kriznog plana EU usvojenog prošlog meseca, kojim su privremeno ublažena pravila Unije o državnim subvencijama, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara naredio "specijalnu operaciju" u Ukrajini.

- Ova šema će omogućiti Francuskoj da ublaži ekonomske posledice Putinovog rata u Ukrajini i da podrži kompanije pogođene aktuelnom krizom i sankcijama povezanim s tim - navela je potpredsednica Evropske komisije Margret Vestager u saopštenju, prenosi Rojters.

Subvencije će biti finansirana delom iz budžeta od 300 milijardi evra koji je Francuska prvobitno izdvojila u okviru tri programa za podršku privredi u svetlu pandemije kovid-19, a koji su bili odobreni u martu 2021.

Prema novoj šemi, korisnici će imati pravo da dobiju nove zajmove koji će delimično biti pokriveni državnim garancijama.

BONUS VIDEO - VOJSKA DNR ČISTI MARIUPOLj: Pripadnici "Azov-a" digli u vazduh Dramsko pozorište

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)