ZADRŽALI RUSKE SLIKE: Skandalozni potez Finske carine koja je zaustavila tri kamiona sa dragocenim umetničkim delima

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

07. 04. 2022. u 23:09

FINSKA carina je napravila veliki skandal sa slikama iz ruskih muzeja kada je pre nekoliko dana na propusnom punktu Valima zadržala tri kamiona koja su vraćala eksponate sa izložbe u Italiji.

ЗАДРЖАЛИ РУСКЕ СЛИКЕ: Скандалозни потез Финске царине која је зауставила три камиона са драгоценим уметничким делима

Platna nisu vraćena u Ermitaž / Foto D. Dozet

U Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u četvrtak je bio pozvan finski ambasador kome je uručen oštar protest. Povod za držanje kamiona na carini su bile evropske sankcije zbog rata u Ukrajini.

U Moskvi je objašnjeno da su slike bile u tranzitu i da je reč o platnima iz Ermitaža i Tretjakovske galerije, kao i iz muzeja "Pavlovsk", "Carsko selo" i "Gatčina". Ruski novinari pišu da su u kamionima zadržanim u Finskoj i slike Ticijana, Pikasa, Gogena, Kandinskog... One su bile na izložbama u Italiji i Japanu pod državnim garancijama da će biti vraćene u Rusiju.

Rusku javnost alarmirao je Mihail Švidkoj, specijalni predstavnik za međunarodnu kulturnu saradnju predsednika Vladimira Putina. Švidkoj je kazao da su slike zaustavljene na carini u Helsinkiju, a sada su se u rešavanje tog problema uključili Ministarstvo kulture i ruske diplomate u Finskoj, kao i direktori muzeja koji su dali slike za izložbu. Švidkoj je umirio rusku javnost rekavši da će posle birokratske procedure slike, ipak, biti vraćene u Rusiju.

Slike su bile na izložbama "Gran tur. Mašta o Italiji od Venecije do Pompeje" u Milanu i "Forma beskonačnosti" u Udinama.

Dela koja su bila u tri kamiona su osigurana na 42 miliona evra. Iz Finske su poručili kako oni poštuju međunarodne dogovore oko umetničkih predmeta čiji su vlasnici muzeji. To znači da su bili svesni da će skandal dobiti velike razmere ako se umetnička dela zaista budu konfiskovala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)